Élet-Stílus

Bombák az internetről

A világháló valóságos kincsesbánya – nemcsak a jó szándékú emberek számára. A legújabb felmérés szerint az interneten csak német nyelvű bombakészítési dokumentumokból több mint 200 000 található.

„Ezeket az oldalakat roppant nehéz megtalálni, nagyon el vannak rejtve, gyakorlatilag egy átlagos kereső rájuk sem bukkan. Azok azonban, akik ilyen körökben mozognak, pontosan tudják, hogy ezeket az információkat hol keressék” – nyilatkozta Kai Küstner, a kutatást végző NDR Info rádió szerkesztője.

Bert Weingarten, a PAN AMP szoftvercég informatikai szakértője azonban kifejlesztett egy olyan keresőt, amelyik képes ezeknek a rejtett útmutatóknak a felderítésére. A szakember elmondta: ezekben a dokumentumokban van olyan, amelyik egy levélbomba létrehozásához nyújt segítséget, de akad olyan oldal is, ahol azt írják le, hogy miként lehet a levegőbe röpíteni akár egy egész vonatot.

A legmegdöbbentőbb, hogy a szükséges alkotóelemek és az alkatrészek többségét be lehet szerezni bármelyik átlagos háztartási vagy építési boltban, illetve gyógyszertárban. A legrosszabb az egészben, hogy a hatóságok nem foglalkoznak eléggé komolyan ezzel a kérdéssel. „Weingartentől tudjuk, hogy amikor egy ilyen útmutatót talál, azonnal a rendőrséghez fordul, de ott nem is reagálnak a megkeresésére” – tette hozzá Küstner.

Szintén komoly problémákat okoz, hogy Németországban ugyan van törvény, amelyik bünteti a bombakészítési útmutatókat elhelyező oldalak üzemeltetőit és tulajdonosait, azonban a kérdésben jelenleg is komoly jogi vita van. „Az oldalak száma lehetetlenné teszi az ilyen dokumentumok felderítését és kiszűrését” – reagált a német belügyminisztérium egyik szóvivője. A Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének képviselői szerint pedig a rendőrség nincs felkészülve az online bűnözés elleni harcra.

Így marad az állóvíz, a patthelyzet, de abban bízni, hogy senki nem fog bombákat készíteni, merő naivitás lenne. Elég például csak magyar viszonylatban a ketchupos robbantó néven elhíresült fiatalemberre gondolni: kísérletező kedvűek mindig lesznek, és jó volna, ha nem csak rajtuk múlna, hogy sikerül-e felrobbantani a kinézett célpontot. Ugyanis hiába hozzák szigorítások tucatjait a terrorizmus elleni harcra hivatkozva, a hatóságoknak az emberi és szabadságjogok megnyirbálásán túl azért valamit érdemben is tenniük kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik