Élet-Stílus

Kémkedhet a Nike új futócipője

A washingtoni egyetem kutatói szerint komoly aggályok merülhetnek fel a Nike által nemrég piacra dobott és az Apple iPod nano készülékekkel kommunikáló Air Zoom Moire tornacipővel kapcsolatban.

A Nike+ Air Zoom Moire nevű terméket a Nike óriási kampánnyal május végén dobta piacra. Az új modell egyedülálló abban a tekintetben, hogy képes kommunikálni egy másik eszközzel, jelen esetben az iPod nano hordozható zenelejátszóval. A cipő rögzített adatokat legvégül pedig egy internetes oldalon összesítik. Az ötlet zseniális, hiszen a világ összes kocogója egy óriási közösséggé formálható az új technológia segítségével. A technika ezen vívmánya azonban egyes szakértőkben komoly kételyeket vetett fel.

A washingtoni egyetem kutatói végül megvizsgálták a Nike + iPod Sport Kits nevű csomagot és arra a megállapításra jutottak, hogy a szett akár megfigyelési, kémkedési célokra is felhasználható. A szakemberek szerint a cipőbe beépített szenzorok jeleit bárki összegyűjtheti, akár egy egyszerű rendszer segítségével is, így például megtudható, hogy egy rendszeresen kocogó személy milyen útvonalat használ és rögzíthető is ez az útvonal.

A rendszer a cipőbe épített adóból és az iPodba épített vevőegységből áll. Az Air Zoom Moire-be integrált chip érzékelők segítségével méri a viselője által megtett távolságot, az időt, a sebességét, a lépések számát és még azt is kiszámolja, hogy ez alatt körülbelül mennyi kalóriát égethetett el a szervezet. A chip az így kapott adatokat az adón keresztül az iPod nano kijelzőjére küldi, de a sportoló akár meg is hallgathatja őket fejhallgatójának segítségével.

A sugárzott jeleket azonban a legújabb vizsgálatok szerint 20 méteres körben lehet fogni és rögzíthetők. Ezt a kutatók be is bizonyították. Több kémkedésre képes eszközt építettek, majd ezeket el is helyezték egy területen. Ehhez egy notebookot, egy vevőegységet, a Google Earth szolgáltatást, egy beépített vevőegységet tartalmazó karórát és egy linuxos jelkeresőprogramot futtató harmadik generációs iPodot használtak fel. Az egész hálózat kiépítése 250 euróba került. Amikor egy futó elhaladt az egyik kihelyezett érzékelő mellett az azonnal értesítést küldött az operátornak az adott személy aktuális koordinátáival.

Ugyanakkor a rendszer felhasználható lenne más célokra is. Például amint megközelíti valaki az otthonát, az érzékelők kikapcsolnák a riasztót, kinyitnák az ajtót és mondjuk bekapcsolják a rádiót. A Nike szakemberei egyelőre nem akarták kommentálni a hírt, az Apple illetékesei csak annyit mondtak: “Túllihegik a témát!” Más azonban nem így látja. “Minél több vezeték nélküli eszközt használ valaki, annál fontosabb lenne felhívni a figyelmét az esetleges veszélyekre is” – jelentette ki Oliver Whitehouse, a Symantec szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik