Élet-Stílus

Windows Vista: óvatos fogadtatás, vegyes vélemények

admin
admin

2006. 12. 05. 10:00

A Microsoft új operációs rendszere immár hivatalosan is elrajtolt - egyelőre csak a nagyvállalatok számára. A szoftvercég szokásához híven igencsak bizakodó, szerintük a Vista kétszer olyan gyors ütemben terjed majd el, ahogy az a Windows XP esetében történt. A beérkező vélemények azonban inkább óvatosságról tanúskodnak: sokan hiányolják a nagy áttörést és egyelőre nem látják értelmét a jól bevált elődök lecserélésének.

Redmondban múlt csütörtökön jelentették be az operációs rendszer hivatalos megjelenését, amelyet Steve Ballmer vezérigazgató a vállalat eddigi történelmének legfontosabb eseményeként értékelt. A Vista egyelőre a nagyvállalatok számára elérhető, mindenki másnak várnia kell egészen január 30-ig, amikor is a szoftver megjelenik a boltok polcain. A Microsoft az új funkciókat, a kibővült támogatást, az egyszerűbb használatot és az ebből fakadó előnyöket említi, míg a leendő vásárlók véleménye egyelőre megoszlik a fejlesztés valódi értékéről.

A hivatalos közleményben négy csoportra osztják az újdonságokat, amelyek nem kizárólag az operációs rendszerben találhatók meg, hiszen a Vistával együtt az Office és az Exchange új verziója is bemutatkozott. Az első ilyen a megosztott feladatok, a csapatmunka megkönnyítése az Exchange Server és SharePoint Server 2007 funkciói révén. A másodikba tartozik a megújult keresés és egyéb, vállalati szempontból hasznos eszközök megjelenése, a harmadikba a dokumentumkezelés és a fokozott adatvédelem, míg a negyedik csoport az általában vett biztonságot jelenti, a jobb védelmet az internetes támadók és kártevők ellen. A cég erre a négy pillérre helyezi fejlesztését, bízván abban, hogy ezzel felkelthetik a vállalati ügyelek érdeklődését.

Az általános vélekedés szerint azonban egyáltalán nem kell elsietni az XP lecserélését. Az eddigi tesztelésekre alapozva az érdeklődő cégek és oktatási intézmények szakértői egyetértenek abban, hogy a Vista a család eddigi legbiztonságosabb tagja. Ez nem csak a támadók esélyeit csökkenti, hanem jelentős megtakarításokat is jelenthet, amennyiben kevesebb gépről kell lepucolni a kártevők maradványait. Probléma lehet viszont a változó licencelés: a vállalatoknak maguknak kell számon tartaniuk a használatban lévő operációs rendszerek számát, ez viszont kavarodásokhoz vezethet akkor, ha mindössze ideiglenes használatra, javítás céljából telepítenek fel egyes példányokat.

Biztonság

Az energiatakarékossági funkciók elnyerték a nagyvállalatok tetszését, ezektől is további megtakarításokat várnak. A folyamatos kapcsolattartás és az azonnali üzenetküldési lehetőségek az email forgalmat csökkenthetik, egyesek viszont tartózkodnak a véleménynyilvánítástól, arra hivatkozva, hogy a bétaverziók alapján nem akarják elsietni a dolgot.

Továbbra is kényes pontot jelentenek a biztonsági szoftverek: a vállalatoknak szánt verzióval több nagyobb fejlesztő is adós maradt, illetve a következő hónapokban tervezi saját megoldásának bemutatását. Ezek közé tartozik a Symantec, amely december 31-én rántja le a leplet az AntiVirus Corporate Edition új verziójáról, a Trend Micro, amely 2007 első felében készíti el az új OfficeScant, valamint a CA, amely február elején tervezi bemutatni saját fejlesztését. A McAfee ezen a téren első, hiszen a VirusScan és AntiSpyware Enterprise 8.5 már most is elérhető. A biztonságra némi árnyékot vet a Sophos felmérése: eszerint 10-ből 3 kártevő a Vista védelmét is kikerüli.

Helyigény

A világhálón felbukkant írások alapján körvonalazódik a Vista valódi gép- és helyigénye, amelyet nekünk, otthoni felhasználóknak sem árt tudnunk. Az operációs rendszer a friss telepítéskor 7,5 GB helyet foglal a rendszerpartíción, amit még a virtuális memória, valamint a méretes hibernációs fájl egészít ki. Ne lepődjünk meg tehát, ha a telepítő 11-12 GB szabad helyet követel tőlünk. A memóriával sem ajánlatos spórolnunk: minden egyéb, saját szoftverek nélkül a rendszer betöltődésekor 450-500 MB (a 64 bites verziónál ennél valamivel több, 550-600 MB) ugrik le, néhány alkalmazás futtatása ezt könnyen 800-900 MB fölé viheti.

Redmondban tehát továbbra is a memória, illetve a merevlemez relatív olcsóságára alapoznak, pontosabban fogalmazva nem igazán mutatnak hajlandóságot a gépigény leszorítására. Szerencsére processzor tekintetében nem annyira vészes a helyzet, többen arról számoltak be, hogy 1,5 GHz körüli Intel és AMD chipeken is tűrhető sebességgel fut a rendszer. Kérdés persze, hogy a “tűrhető” sebesség meddig lesz elegendő, biztosra vehetjük, hogy a Vistára váltók közül sokan a közeljövőben izmosabb konfiguráció után néznek majd.

Támogatottság

A szoftveres támogatottság szintén vegyes képet mutat. Az alkalmazások és játékok jó része hajlandó elindulni az új operációs rendszeren, itt viszont a megfelelő meghajtók hiánya okozhat gondokat. Az Nvidia továbbra is adós a hivatalos ForceWare meghajtóval, a Creative szintén nem sieti el az Audigy és X-Fi kártyák támogatását, de a már elkészült meghajtók is mindössze az első bátortalan lépésnek tekinthetők. A várakozások szerint 2007 első felében normalizálódik a helyzet, vagyis a hivatalos megjelenés után is bőven ráérünk majd telepíteni otthoni gépeinken.

A Microsoft továbbra is abban bízik, hogy fejlesztése gyorsan elterjed majd. Szerintük a Vista az XP-nél kétszer gyorsabban hódítja el a vásárlókat, vagyis csaknem 130 millió példány találhat gazdára a január 30-át követő egy évben. Az IDC felmérése 90 milliót irányoz elő, míg a CDW a fokozatosságra helyezi a hangsúlyt: eszerint jövőre minden 5 vállalatból csak 1 vált majd, de idővel a 100 főnél többet foglalkoztató cégek 90 százaléka biztosan rászánja magát a cserére – a kérdés csak az, hogy mikor és hogyan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.