Élet-Stílus

Ultimátum a Rábáért

Magyarország visszavonja a jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyéhez 1997-ben megadott hozzájárulást, ha 2007. május 1-jéig nem tapasztalható a vízminőség javulása a Rábán – közölte a környezetvédelmi miniszter.

Persányi Milkós hétfőn adta át az erről szóló, Jozef Pröll osztrák szövetségi miniszternek címzett levelet Ausztria Budapestre akkreditált nagykövetének. A hozzájárulás visszavonása olyan lépés, amelyet egyik fél sem óhajt, de az 1997-ben kiadott dokumentum feltétele volt, hogy a Rába vízminősége ne romoljon – fogalmaz levelében Persányi.

A miniszter emlékeztet arra, hogy a hosszú hónapok alatt számos levélváltásban számos ígéret elhangzott osztrák részről – legutóbb az, hogy 2006. július elsejével tisztítani fogják a vizet és megszűnik a folyó habzása – de megoldás a problémára még mindig nem született: a Rába továbbra is, sőt legújabban a Lapincs is habzik.

Miután a habzás valószínűsíthetően elsősorban a Rába menti bőrgyáraknak róható fel, ezért döntött úgy a magyar fél, hogy ha 2007. május 1-jéig nem lesz javulás a vízminőségben, visszavonja a jennersdorfi Boxmark bőrgyár vízjogi engedélyéhez adott hozzájárulást. A magyar miniszter türelmetlenül várja azt a listát, amely a habképződés legyőzésére tartalmaz hathatós intézkedéseket – áll a levélben.

Jozef Pröll legutóbbi, két héttel ezelőtt keltezett levelében úgy fogalmazott, az év végére elkészülő ütemterv nemcsak a habképződés legyőzésére, hanem a finanszírozás kérdéseire is választ ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik