Élet-Stílus

Kevesebbet költöttek külföldön a magyar turisták

A külföldre látogató magyarok 12 százalékkal kevesebbet, a Magyarországra látogató külföldiek viszont 5 százalékkal többet költöttek az elmúlt 9 hónapban, mint 2005 azonos időszakában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a magyar utazók 422 milliárd forintot költöttek el külföldön az első háromnegyed évben. Eközben a külföldiek magyarországi kiadásai 726 milliárd forintot tettek ki. Január–szeptemberben magyar állampolgárok 12,8 millió alkalommal utaztak külföldre, a külföldi látogatók száma 29,7 millió volt. A külföldre látogató magyar turisták száma 963 ezerrel, a Magyarországra érkező külföldieké 1,72 millióval csökkent.

A magyar turisták esetében a visszaesés mellett az elmúlt években már tapasztalt arányeltolódás figyelhető meg az egynapos utazások javára a vizsgált időszakban is. Január-szeptemberben 7,8 millió egynapos utazást regisztrált a KSH, az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal kevesebbet. Eközben 11 százalékkal 4,9 millióra csökkent a többnapos látogatások száma.

A lakosság 45 millió napot töltött el külföldön, a többnapos utazásoknál a lakosság külföldi átlagos tartózkodási ideje 7,5 nap volt. Az egynapos utazások többsége vásárlási célú volt, míg a többnapos utazásoknál turisztikai célú. Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya az elmúlt háromnegyed évben: az egynapos utazásokon belül 15 százalék, a többnaposak esetében 9 százalék.

A külföldiek esetében az egynapos utazások száma 22,3 millió, a többnaposak 7,3 milliót tettek ki. Az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal nőtt az „egy napos látogatók” száma. Az 1-3 napra látogatók száma ugyanakkor 1 százalékkal, a négy vagy annál több napra látogatóké pedig 15 százalékkal csökkent. Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 25 százaléka. A külföldiek kiadásaiban a legnagyobb tétel a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatás volt.

A külföldiek 77 millió napot töltöttek el Magyarországon az első háromnegyed évben. A külföldiek legszívesebben Budapestet, a Balatont és a Nyugat-Dunántúlt választják utazásuk célpontjaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik