Élet-Stílus

Jönnek a női robotok

admin
admin

2006. 12. 04. 09:14

Eddig a robotok nem a szépségükről, hanem praktikus használatukról és a drágaságukról voltak híresek. Dél-Koreában és Japánban most igyekeznek megkedveltetni a robotika termékeit, az új női robotok már a helyi nőideálokra hasonlítanak.

Az első női robot az EveR-1, illetve az Eve Robot 1 neveket viselte. Az új Eva 1.0 és 2.0 viszont a külalakjában eltér az elődjétől. Csak ámul és bámul az ember, igaz a mozgás vagy a beszéd azonnal elárulja, hogy nem egy hús-vér nővel van dolgunk.

A Koreai Technológiai Intézet (KITECH) munkatársai által kifejlesztett prototípus egy 20 éves, 1 méter 60 centi magas lányt testesít meg, akinek a megalkotásakor különösen nagy hangsúlyt fektettek a szépségre és a természetességre. Az új Eva arcát két női sztár arcából gyúrták össze, a testét pedig egy énekesnő testéről mintázták.

Eva létrehozói, Kim Soo-jung és Chung Chan-subdie összesen 171 koreai szépségkirálynő arcát és testét tanulmányozták, hogy rájöjjenek, milyen is a koreai szépségideál. A kutatók végül rájöttek, hogy Dél-Koreában a magas homlok és az ehhez társuló kicsi áll, valamint a kerek arc és teltebb ajkak számítanak szépnek.

Az új Eva azonban még közel sem tökéletes. Csak ülni vagy állni tud, menni még nem. Ugyanakkor a mimikája segítségével képes a különböző érzelmek kifejezésére. A partner mimikájának és mozdulatainak figyelésére 15 kamerát építettek be, a robotnő így tud megfelelően reagálni az emberi reakciókra. A szókészlete jelenleg 400 szóból áll, így alkalmas például egy kiállításon a látogatók üdvözlésére. A női robotnál azonban ez még csak a kezdet. A cél annak elérése, hogy menni, táncolni, énekelni tudjon, sőt, hogy egyre intelligensebbé váljon.

„Komoly problémákat okoz az esztétikai szempontoknak is megfelelően vékony lábak létrehozása, valamint a kellő üzemidőt biztosító akkumulátorok kifejlesztése” – mondta az egyik kutató, Baeg Moon-hong. A női robotok létrehozásával a japánok is kísérleteznek és ebben a tekintetben meg is előzték vetélytársaikat. A Repliee Q1 nevű gynaikoid azonban szintén csak ülni tud, és hasonlít a társára abban is, hogy egy élő személyről, egy televíziós bemondóról mintázták.

Hiroshi Ishiguro, az oszakai egyetem robotkutatója szerint hamarosan eljön az az idő, amikor nem fogjuk tudni, hogy egy robot vagy egy másik ember áll-e előttünk.

A hangsúly azonban most már nem elsősorban a külalakon van, hanem a viselkedés és a beszéd tökéletesítésén. Komoly gondot jelent, hogy hiába jól működő egy robot, nagyon nehéz biztosítani. Az eddig 3 millió dollárt felemésztő koreai Evára ugyanis egy biztosítótársaság sem volt hajlandó biztosítást kötni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.