Élet-Stílus

Újabb legenda távozott, emlékezés Machos Ferencre

Alig több mint két héttel Puskás Ferenc halála után újabb csapás érte a magyar labdarúgást: elhunyt Machos Ferenc, a Honvéd és a Vasas korábbi válogatott játékosa, aki az Aranycsapatnak is tagja volt.

Machos Ferenc hosszan tartó súlyos betegség után vasárnap, a Szent Imre Kórházban hunyt el – 74 évet élt. Az Arancsapat kitünőségeit bemutató honlap, a sportmuzeum.hu úgy emlékszik vissza az egykori klasszisra, hogy technikailag és taktikailag kitűnően képzett játékos volt. A kor legjobb csapatának számító Honvédban érett válogatott labdarúgóvá.


Eleinte elsősorban a befejezés, a gólszerzés terén jeleskedett, pályafutásának második felében pedig ötletesen szervezte a támadásokat, ügyesen irányított, hatalmas erejű, pontos lövéseivel a kapura mindig veszélyt jelentett. Cselezési készsége és mozgékonysága meghaladta az átlagot.

Két legendát gyászolunk

“Nagyszerű futballista volt, máskülönben akkoriban aligha fért volna be a Honvéd csapatába. Budaival, Puskással, Kocsissal és Cziborral félelmetes csatársort alkotott, és a válogatottban is letette a névjegyét. A felesége halála után megbetegedett, és sajnos már nem is gyógyult fel. Megrázott a halálhír, szívszaggató, hogy egyszerre két olyan legendát kell gyászolnunk, mint Puskás Öcsi és Machos” – mondta a FN-nek Buzánszky Jenő, az Aranycsapat védője.

Bajnoki címek, válogatott, gólkirályság

Machos Ferenc, aki az Aranycsapatban tízszer szerepelt, 1955 és 1963 között összesen 28 mérkőzésen játszott a magyar labdarúgó-válogatottban, és 12-szer volt eredményes. A legemlékezetesebb találkozóját 1957. június 23-án játszotta címeres mezben, három pompás gólt lőtt a bolgárok ellen 4:1-re megnyert vb-selejtezőn. Akkor már kétszeres bajnok volt a Honvéddal (1954, 1955), ráadásul 1955-ben 20 találattal, Czibor Zoltánnal társbérletben a gólkirályi címet is elhódította.

A Vasasnál is kedvenc volt

Öt év után, 1959-ben, friss Közép-európai Kupa-győztesként búzott el a kispesti együttestől, majd a Vasasba igazolt. Angyalföldön hamar belopta magát a szurkolók szívébe. Három bajnoki címet is szerzett a piros-kékekkel (1961, 1962, 1965), később edzőként irányította a csapatot. “Korán távozott közülünk, a halála óriási veszteség a a magyar labdarúgásnak. Zseniális futballista volt, hihetetlen érzéke volt ehhez a sportághoz. Válogatott, tapasztalt játékosként került a Vasasba, és nagyon sokat segített a fiataloknak, főleg a csatároknak, Farkasnak és Kékesinek” – emlékezett az egykori csapattárs, Mészöly Kálmán.

Machos Ferencet a Magyar Labdarúgó-szövetség a saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik