Élet-Stílus

Európa-filmdíjat kapott a Before Dawn

Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje nyerte a rövidfilmek kategóriájában az Európai Filmakadémia Európa-filmdíját. A fődíjat egy Stasi-titkosrendőrről szóló film vitte el.

Az elsőfilmes rendező az MTI-nek elmondta: eredetileg egy menekülttematikával foglalkozó, nagyobb lélegzetű alkotásban gondolkozott. Bár a tervezett alkotás végül nem készült el, a rövidfilm „búvópatakként tört elő belőlem” – fogalmazott Kenyeres Bálint, aki két évvel később Before Dawn címmel elkészítette egy snittből álló, 13 perces alkotását.

A történet búzamezőre érkező, teherautóra felmászó menekültek életét meséli el. „Befelé kutakodom, igyekszem megtalálni az engem érdeklő témákat, és minél kevesebb kompromisszummal megalkotni” – magyarázta a rendező. Kenyeres Bálint azt is elmondta, hogy Hutlassa Tamással már dolgozik első játékfilmjükön, amelynek a Triptichon címet adta.

A Before Dawn a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert United International Pictures (UIP) rövidfilmdíjnak köszönhetően került a legjobb európai rövidfilm díjára jelölt alkotások közé. A rövidfilmet a 36. Magyar Filmszemlén mutatták be, ahol kategóriájában elnyerte a zsűri rendezői és operatőri díját. Külföldön először a cannes-i fesztiválon vetítették, ezt száz fesztiválmeghívás és csaknem negyven nemzetközi díj követte. A Before Dawn nyert többek között a Sundance filmfesztiválon, nyáron Tokióban a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Az alkotás a 32. Seattle Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó nagydíját is megkapta.

A fődíj a Stasi-filmé

Az Európai Filmakadémia nagyjátékfilmes mezőnyében idén a legtöbb jelölést Pedro Almodóvar Volver című alkotása és Florian Henckel Stasi-titkosrendőrről szóló Das Leben Der Anderen (Mások élete) című filmje kapta. A legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb operatőr, a legjobb zeneszerző és a közönségdíj a Volveré lett.

A fődíjat és legjobb forgatókönyvért járó díjat viszont Florian Henckel Stazi-drámája lett. Emellett a főszereplője, Ulrich Mühe vált Európa legjobb színészévé, amivel óriási meglepetésre kiütötte az ír Cillian Murpyt. A Mások élete – amelyet a jövő év elején mutatnak be Magyarországon – már csak azért is meglepetés, mert viszonylag “ismeretlenül” robbant be: eddig csak Németországban mutatták be, és fesztiválkarrierje sem kezdődött még el igazán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik