Élet-Stílus

Delfinpusztítás a delfin évében

A delfin évének nyilvánította 2007-et az ENSZ, hogy nagyobb védelmet biztosítson a tengeri emlősöknek. Az unió ugyanakkor ismét engedélyezte a tengeri lehalászás egy olyan módszerét, amely delfinek ezreit pusztítja el.

Az Európai Unió halászati miniszterei ugyanis november végén Franciaország és Olaszország nyomásának engedve újból engedélyezték a 2002-ben betiltott, úgynevezett lebegő hálók használatát: a horgonyokkal rögzített hálók hat méter hosszúak, és ellenzőik a halál függönyeinek nevezték el őket, mert nemcsak tonhalak akadnak fenn rajtuk, hanem évről évre számtalan delfin fullad meg bennük, és áldozatul esnek tengeri teknősök, madarak és cápák is.

Az ENSZ bonni székhelyű Környezetvédelmi Programja (UNEP), amely a delfinek veszélyeztetettségére akarja felhívni a figyelmet a hétfőn elindított nemzetközi kampánnyal, kilátásba helyezte, hogy tárgyalásokat kezd a kérdésről Franciaországgal és Olaszországgal. A delfinek családja 40 fajtára terjed ki, és hozzá tartozik a nyolc méteres kardszárnyú éppen úgy, mint a Kínában honos, de talán már ki is pusztult kicsi édesvízi delfin. A delfineket mindenekelőtt az ipari lehalászás és a környezetszennyezés veszélyezteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik