Élet-Stílus

Keresik az e-bankrablókat

admin
admin

2006. 12. 02. 15:51

Nyomozást indított a rendőrség, mert az elmúlt napokban egy feltehetően külföldi számítástechnikai bűnöző csoport a Raiffaisen Bank és a Szigetvári Takarékszövetkezet nevével visszaélve begyűjtötték az ügyfelek adatait és megpróbáltak pénzt leemelni a számlákról - tájékoztatta az MTI-t szombaton a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.

Horváczy Emese elmondta: az elkövetők nem károsították meg az ügyfeleket. A csoport e-mailben kereste fel az ügyfeleket, akiket arra kértek, hogy egy általuk megadott internetcímre kattintva érvényesítsék számlájukat, különben megszűntetik azt. Az üzeneteket angolul illetve magyarul írták.

A megadott internet címre kattintva a pénzintézetek weboldalával külsőleg szinte teljesen megegyező, azonban más szerveren található, hamis weblapra jut az ügyfél. Itt az azonosítók, a jelszavak és egyéb adatok megadását követőn látszólag semmi nem történik, de a beírt adatok bűnözők birtokába kerülnek. Az így megszerzett adatokkal több tranzakciót is kezdeményeztek a tettesek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda felhívja a lakosság figyelmét, hogy a bankok e-mailen keresztül soha nem kérnek adatokat az ügyfelektől, illetve leveleikben nem szerepelnek linkek – mondta Horváczy Emese.

A szóvivő figyelmeztetett: az elkövetési módszerből arra lehet következtetni, hogy esetleg más bankok nevével visszaélve is megpróbálnak bűncselekményt elkövetni a tettesek. Hozzátette: nyomatékosan felhívják az internethasználók figyelmét arra, hogy az internetes banki műveletek esetén körültekintően járjanak el.

Az NNI Bűnügyi Főosztálya számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntette, valamint számítástechnikai eszköz védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása vétség miatt indított nyomozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.