Élet-Stílus

A tőzsdéket támadhatja az al-Kaida

admin
admin

2006. 12. 01. 14:29

Ezúttal nem közvetlen fizikai veszélytől, hanem internetes támadásoktól, összehangolt vírusakcióktól tartanak az Egyesült Államokban, amelyek elsősorban a gazdasági oldalak és szervezetek ellen irányulnának.

A potenciális veszélyre a belbiztonsági minisztérium hívta fel a figyelmet, miután egy gyanús weboldalon ilyen értelmű információra tettek szert. Az al-Kaida egyik társult csoportja eszerint arra szólította fel híveit, hogy folyamatos támadásokkal bénítsák meg a tőzsdével és általában a gazdasággal kapcsolatos amerikai oldalak működését, megnehezítve ezzel a különféle szervezetek, magánkézben lévő cégek tevékenységét.

Az állítólagos támadások pénteken, vagyis a mai napon kezdődnének és egészen a “hitetlenek új évéig” tartanának, ami a muszlim oldal szerint elegendő az eredmény eléréséhez. A minisztériumi szakértők szerint pontos és kellően alátámasztott információk híján közvetlen fenyegetésről egyelőre nincs szó, de a tőzsde, a kormányzati hivatalok és a vállalatok figyelmét már felhívták az esetleges nehézségekre. A támadók célja a bosszú a több helyszínen – így például Guantanamo börtönében – fogva tartott terroristagyanús személyekért.

Az eddigi adatok szerint az ötlet az ANHIAR al-Dollar nevű csoporttól származik, amely kapcsolatban áll az al-Kaidával, megfogalmazásuk szerint pedig bosszúra hívják fel híveiket a “kereszteshadjáratot tartók börtöneiben fogva tartott muszlim testvérekért”. Amerikai elemzők egyelőre nem sok esélyt látnak arra, hogy komoly károkat tudnak okozni az említett összehangolt kibertámadásokkal, ám megjegyzik, hogy körültekintően kell eljárni az ügyben. Mások kiemelik, hogy a mostani fenyegetés egyáltalán nem szokatlan, ilyen és hasonló felhívások időről-időre felbukkannak a különböző szélsőséges csoportok oldalain.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.