Élet-Stílus

Népszavazás dönthet a NATO-radarról

admin
admin

2006. 12. 01. 18:09

Kellő számú aláírást tudtak hitelesíteni a korábban benyújtott aláírások közül ahhoz, hogy a Pécs közelében fekvő Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor sorsáról helyi népszavazást írjanak ki - közölte Pécs főjegyzője

Papp Judit elmondta, hogy a 18 968 leadott aláírásból 12 798 érvényes volt, 3930-at viszont formai hibák miatt nem ellenőriztek. A kérdőívek aláírói azt támogatták, hogy a Tubesre tervezett katonai lokátor sorsának ügyében helyi népszavazás mondja ki a döntő szót.

A szavazást várhatóan 2007 februárjának utolsó hétvégéjére tűzik ki. A népszavazás abban az esetben lesz érvényes, ha a város lakóinak fele, azaz 64 000 választásra jogosult állampolgára vesz részt rajta.

A honvédelmi tárca honlapjára november 11-én került fel az a hatástanulmány, amely szerint a Pécs melletti Tubes alkalmas arra, hogy ott építsék fel a NATO-lokátorállomást. A dokumentumot környezetvédelmi mérnökök, geofizikai és ökológiai szakemberek bevonásával készítette egy budapesti tervező és mérnöki tanácsadó iroda. Az anyag összegzésében az olvasható, hogy az új objektum a környezetben, és annak elemeiben csak minimális változást eredményezne.

A honvédség jelenleg is a helyszínen működő rádiótechnikai bázisa és az új radar funkciója lényegesen nem tér el egymástól. A beruházás tájesztétikai szempontból javulást is eredményezhet, mert megszüntethetők a meglévő antennatornyok és egyéb tájidegen építmények. A torony kivételével az összes építmény növényzettel borított zöldtetővel fedett, illetve föld alatt helyezkedik el – írják.

A tanulmány felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ökológiai szempontból a terület nagyon sérülékeny, így az objektum és környezete az építkezés és a működtetés során gondos védelmet igényel. Mivel a fejlesztés csak a jelenleg is használt területeket érinti, jelentős környezeti változás nem várható – állapítják meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.