Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Van Gogh vagy Traffic

admin
admin

2006. 12. 01. 06:00

A hétvégére már ajánlhatjuk végre a Van Gogh-kiállítást, de lesz Barbaro-, Afro Celt Sound System- és Vader-koncert, valamint mobilfilmfesztivál és Mikulás-vonatozás is.

„Naptárilag” itt a tél! Ezt nem csak azért vártuk, mert akkor majd biztos esik a hó, jön a Mikulás és a karácsony valamint közeledik a szilveszter is, hanem mert tavaly óta tudjuk, hogy december elsején megnyílik a Van Gogh kiállítás. E mellett a világ legjobb fotósainak (akik természetesen magyarok) tárlata szintén látogatható a hétvégén. És akkor még csak a kiállításokról beszéltünk. Lesz itt Barbaro koncert, jön az Afro Celt Sound System és a cseh Tara Fuki duó, valamint a lengyel death-metal csapat a Vader is tiszteletét teszi nálunk. Ha valaki előre megfontoltan elhatározta, hogy decembertől nem dugja ki az orrát, az is talál a tévében jó kis filmeket, majd meglátják!

A kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?


Menjek…

péntek, december 1.

… Barbaro koncertre a Kultiplexbe


Alig titkolhatnánk, hogy számunkra az egyik legérdekesebb zenekar koncertjére invitálunk megint. A Barbaro először a 90-es években tűnt fel: rapszodikus működése súlyos és rendkívüli módon kidolgozott dalokat eredményezett. Akkoriban mindössze két anyaga jelent meg, aztán évekig néma csend. A népzenei hagyományokat a rockzenével és néhol a punk lendületével sajátos módon ötvöző, elképesztően képzett és elhívatott zenészekből álló banda most új felállásban – Both Miklós énekessel – egyre többet koncertezik. Cziránku Sándor és társai mágiáját régen sem volt érdemes kihagyni, most sem.

… a Szépművészeti szülinapi bulijára a műjégpályára


December első napján ünnepli a 100. születésnapját a Szépművészeti Múzeum. A jubileumot az intézmény korcsolyás-partival ünnepli. (Na meg a Van Gogh kiállítással, de erről majd később.) Fél nyolctól a Városligetben többek közt Jégszínház és jéghumor várja a korcsolyásokat, vagy a cipőben csúszkálókat. A jégen csúszó színpadokon megelevenednek különböző művészettörténeti korszakok. Ott fog csúszkálni állítólag Leonardo da Vinci, Rembrandt és Van Gogh is. (A Dumaszínház humoristái által). Lesz persze zene dögivel, meg jégtánc. Naná, hogy jégbüfé is!

szombat, december 2.

… Tara Fuki és Szalóki Ági koncertre az A38 Hajóra


A Tara Fuki két fiatal és elbűvölő észak-morvaországi csellistalány, Andrea Konstankiewicz-Nazir és Dorota Barová duója. A különleges hangszerelés különleges előadásmóddal és lenyűgöző zenei érzékenységgel párosul. Dzsessz, világzene/népzene és klasszikus muzsika egyedülálló módon ötvöződik munkásságukban, aminek intenzitását csak növeli a rendkívül atmoszférikus koncertprodukció. Az est házigazdája Szalóki Ági és dzsesszformációja.

… Afro Celt Sound System koncertre a Jövő Házába


Egyszer már hatalmas sikert aratott hazánkban az angol Afro Celt Sound System, amely megalapításának alapötlete állítólag az az elmélet volt, hogy a kelták Afrikából érkeztek Írországba. Ha ezt az elméletet lefordítjuk a zene nyelvére és hozzávesszük, hogy nyilván már az ősember is elektro-kütyüket bugyurgatott, máris megkapjuk az ACSS zenei világát. 1996-os albumuk a Volume1: Sound Magic a kilencvenes évek egyik legizgalmasabb fúziós projectje volt. Ezt követte még két lemez, majd tavaly az Anatomic című album, amelyben a kelta és a nyugat-afrikai hagyomány keveredik techno elemekkel.

… mobilfilm fesztiválra


A zsebünkben lapuló kis kütyü bizony nem csak csevegésre szolgál, hanem akár filmet is forgathatunk vele. E filmeket aztán beadjuk, mondjuk erre a fesztiválra, ahol a zsűri értékeli, díjazza és levetíti. A mobilfilm nem csak egy új hóbort, Sándor Pál zsűrielnök szerint egy új műfaj született.

bővebben>>


vasárnap, december 3.

… Vader-zúzásra a Kultiplexbe

A lengyel Vader 1986-ban alakult, kilenc évvel a Star Wars sötét Jedi-vadászának szülinapja után és négy évvel a vasfüggöny lehullása előtt. Akkoriban a keleti blokk death-metal felhozatala igencsak szegényes volt, mindenesetre a Vader azóta nyomja a sötét, extrém zúzását. Piotr Wiczwarek egyéni hangjának köszönhetően a műfaj rajongói rögtön megkülönbözteti a lengyel zenekart a hasonszőrű bandáktól. A hét lezárásaként a Kultiplexben nem lesz sok faxni: ahogy kell, gitárok, bassszus, dob, és ami zúzás csak kijön ebből a felállásból.

… Mikulásvonatozni a Vasúttörténeti Parkba


„Mikulásruhás” gőzmozdonnyal húzott nosztalgiavonattal utazhatnak kicsik és nagyok a Vasúttörténeti Parkba, hogy ott egy felejthetetlen napot töltsenek el szüleikkel. A Mikulásvonat a Nyugati pályaudvarról indul, az utasokat a Vasúttörténeti Park Orient Csarnoka várja, amely erre a két napra „Mese-csarnokká”változik át. A Vasúttörténeti Park Mikulása a gyerekek egyik kedvenc vasúti járművén, ünnepi ruhába öltözött hajtányon érkezik, hogy minden csemetének egy mikuláscsomaggal kedveskedjen.

… moziba


Füles

Egy amerikai bűvész (Woody Allen) és egy tengerentúli egyetemista lány (Scarlett Johansson) kutakodik az óhazában egy titokzatos „kártyás-gyilkos” után. Elcsábulnak. A lány egy lordtól, Woody a saját szövegétől.

bővebben>>

… kiállításra

Van Gogh


Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílik Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak.

bővebben>>


(M)értékA fotóművészet történetének tíz legnagyobb alakja közül öt magyar származású. (És mind az öt kivándorolt az országból…) Az Ernst Múzeumban közös kiállításon láthatjuk Kertész, Capa, Brassai, Moholy-Nagy, és Munkácsi világhírű képeit. A szervezők szerint a gyűjtők „térden csúszva jönnének el Hegyeshalomtól a Nagymező utcáig, hogy akár egy fotót is megszerezzenek.”

bővebben>>


maradjak…


péntek, december 1.
M1, 23.45

A vágy törvénye


A vágy törvénye nem a témája miatt hatásos, hanem mert őszinte – mondta a rendező, Pedro Almodovar 2004-es filmjéről. A spanyol filmmágus kedvenc témáját járja körül: a szerelem és szexualitás legkülönbözőbb, sokszor szélsőséges válfajait. A filmben feltűnik Almodovar kedvenc színésze, Antonio Banderas is.

szombat, december 2.
Visat3, 22.15

Harcosok klubja


Ha már mindent megkaptál az élettől, gyere le a Klubba… Itt mindent elveszíthetsz! Az utóbbi évek egyik legütősebb történetét egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek (Edward Norton) hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait.
Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzser nemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő. Marla (Helena Bonham Carter) kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

vasárnap, december 3.
RTL Klub, 23.00

Traffic


Javier Rodriguez és Manolo Sanchez mexikói rendőrök és jó barátok, akik nap mint nap szembesülnek a hatalom és a pénz kísértésével, és bár ellenállnak, a korrupció mégis olyannyira behálózza őket, hogy végül kilátástalan helyzetbe kerülnek. Az Egyesült Államokban, Ohio Állam Legfelsőbb Bíróságának bírája, Robert Wakefield az Elnöktől fontos megbízatást kap: őt nevezi ki a drog elleni harc új főnökévé. A megalkuvásra képtelen, konzervatív Wakefield a kábítószer elleni küzdelem egész szervezetének felülvizsgálatára készül és a mexikói rendőrséggel való együttműködést tervezi. De otthon, ő is csak szülő – feleségével, Barbarával tinédzser lányuk, Caroline egyre jobban elhatalmasodó kábítószer-függőségével kell szembesülniük. San Diegóban Montel Gordon és Ray Castro DEA-ügynökök a hírhedt Obregon drogmaffia leleplezésén fáradoznak. Foglyuk, a középszintű kábítószer-kereskedő, Eduardo Ruiz hajlandó tanúskodni a gazdag drogbáró, Carlos Ayala ellen. Carlos letartóztatása döbbenetes hír mit sem sejtő feleségének, Helenának, aki gyermeket vár. Pillanatok alatt szörnyű kelepcébe kerül: az egyik oldalon férje cinkosai fenyegetik, míg a másikon a DEA-ügynökök tartják megfigyelés alatt.
Steven Soderbergh filmje négy Oscart sepert be 2001-ben

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.