Élet-Stílus

Üveg utcaköveket osztottak az ’56-os dokumentumfilmeknek

admin
admin

2006. 11. 30. 08:20

Tizenegy dokumentumfilmet díjazott a zsűri az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett dokumentumfilm-fesztivál szerdai záróünnepségén a budapesti Puskin Moziban.

Az elismerést Erdélyi János – Zsigmond Dezső Eltűnt idő nyomában és a Vérrel és kötéllel, Kínyó Ferenczy Tamás Kegyelem, Kisfaludy András Elárultak bennünket, Lugossy István Az áldozat és a Széna tér ’56 – Márton Erzsébet, továbbá Novobáczky Sándor Óriások voltunk, Sára Sándor Aki magyar velünk tart, Sibalin György Kossuth tér 1956, Sólyom András Kádár János utolsó beszéde és Zágoni Balázs Képzelt forradalom című filmjei kapták.

A nyertes alkotásokat a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) kétszáz példányos DVD-megjelenéssel díjazta, valamint az alkotók a forradalom egyik fegyverét szimbolizáló alkotást, üvegből készült kockakövet kaptak.

A háromtagú zsűri elnöke, Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező a díjak átadása előtt megemlékezett a forradalomról, és méltatta az alkotókat. Elmondta: 1956 története a modern kor emberének legendájává vált, amely nem csúfítható el, nem mosható le, és egyáltalán nem kisebbíthető. Rámutatott, hogy mindenkinek saját magának kell választ adnia arra, hogy ötven év után mi maradt meg az akkori összetartozásból és közös akaratból.

A díjazottak a Magyar Rádiótól a „Forradalom, 1956″ című, az 56-os események ötvenedik évfordulójáról megemlékező, három CD-ből álló válogatást kapták. A 11 nyertes film alkotói között a rendezvény szponzorai által felajánlott díjakat is kiosztottak. A Vérrel és kötéllel, Az áldozat és a Széna tér ’56 – Márton Erzsébet, a Képzelt forradalom, az Elárultak bennünket és a Kossuth tér 1956 részesültek különböző összegű pénzjutalomban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.