Élet-Stílus

Fájlcserélés mobiltelefonon?

Egy új sávszélesség-szabályozó szoftvert fejlesztett ki a finn mobiltelefon-gyártó cég. Már emiatt számos kritika érte a vállalatot, amelynek azonban még további, szerzői jogi támadásokkal is szembe kell néznie.

A program segítségével a mobilszolgáltatók saját maguk oszthatják be a rendelkezésükre álló sávszélességet. Erre a Nokia szerint azért van szükség, mert egyre népszerűbbek az olyan, a mobil sávszélességet jelentősen leterhelő szolgáltatások, mint a fájlcserélés vagy a VoIP. “A nagy sebességű elérések terjedésével a szolgáltatóknak szükségük van egy olyan megoldásra, ami lehetővé teszi, hogy optimálisan használhassák ki a hálózataikban rejlő lehetőségeket” – jelentette ki Roberto Loiola, a Nokia hálózatokért felelős munkatársa.

A Nokia által kifejlesztett Peer-to-Peer (P2P) Traffic Control nevű szoftver a világon az első ilyen alkalmazás. “A programnak köszönhetően a szolgáltatók maguk dönthetik el, hogy mely szolgáltatásaik kapnak kiemelt prioritást és melyek szorulnak háttérbe” – tette hozzá a szakember.

A megoldás azonban közel sem aratott osztatlan sikert. “Más szavakkal, ez olyan, mintha azt mondanánk az ügyfélnek, te megveszed a sávszélességet, de mi döntjük el miket tölthetsz le” – írta a VoIP News portál. “Természetesen a fájlcserélő hálózatok nagy forgalmat jelentenek, azonban mi, szolgáltatók pontosan tudjuk, hogy kezeljük ezeket a helyzeteket” – mondta Barbara Puhr, a Hutchinson 3G Austria osztrák mobilszolgáltató cég szóvivője.

Ezen kritikák mellett azonban egy másik úgy is beárnyékolja a Nokia legújabb fejlesztésének bemutatóját. Finnországban ugyanis egyre gyakrabban merül fel a kérdés a cég multimédiás képességű mobil készülékei kapcsán, hogy mi a helyzet a szerzői joggal. A szerzői jogi szervezetek szerint felmerül az a kérdés, hogy ha egy hordozható zene- vagy DVD-lejátszó után jogdíjat kell fizetni, akkor egy mobiltelefon után miért nem? Hiszen a mai korszerű mobil készülékek ugyanúgy képesek a zeneszámok és a videók lejátszására.

A Nokia termékeibe például építettek már be MP3-lejátszót, kamerákat, játékkonzolt vagy éppen videolejátszó funkciót is. A cég csak az idei esztendő második negyedévében 15 millió beépített MP3-lejátszót tartalmazó készüléket adott el világszerte. Vagyis a finn szerzői jogi szervezetek úgy vélik, ezek után az eszközöknek az árába ugyanúgy bele kellene építeni azt a 15 százalékos jogdíjat, ami például az iPodokat is terheli. Az érvelés érdekes és bizonyos szempontból logikus is, kérdés, hogy a jogvédők mennyire gondolják komolyan az elképzelés keresztülvitelét és mit szól majd mindehhez a Nokia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik