Élet-Stílus

Veszélyes városiasodás

admin
admin

2006. 11. 28. 07:45

Egy tanulmány szerint 2020-ra az európaiak 80 százaléka városi térségekben él majd, ami számos környezetvédelmi problémát vet fel – írja a Világgazdaság.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tanulmánya rámutat, hogy a városi területek ugrásszerű növekedése számos környezetvédelmi, illetve szociális és gazdasági problémát okoz a kontinensen. Az EEA szerint 1990 és 2000 között több mint 800 ezer hektárnyi földterületet építettek be Európában, ez Luxemburg területének a háromszorosa. Európa már ma is nagymértékben urbanizált kontinensnek számít: lakosságának 75 százaléka él városi térségekben.

Az EEA szerint a terjeszkedő városokkal kapcsolatban az okozza a fő problémát, hogy az ott élő embereknek mind nagyobb mennyiségű energiára és kiterjedtebb közlekedési infrastruktúrára van szükségük. Emiatt pedig többek között nő a lég- és a zajszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke. Ebből adódóan az alacsony népsűrűségű terjeszkedő városok nagyobb kárt okoznak a környezetben, mint a sűrűbben lakott települések.

A jelentés szerint a városok túlterjeszkedéséhez az EU támogatási alapjai is hozzájárulnak, mivel olyan építési projekteteket is finanszíroznak, amelyek nem hatékonyan használják ki a meglévő földterületet. Ezért az EEA szükségesnek tartaná egy közösségi szintű várostervezési politika kialakítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.