Élet-Stílus

Veszélyes városiasodás

Egy tanulmány szerint 2020-ra az európaiak 80 százaléka városi térségekben él majd, ami számos környezetvédelmi problémát vet fel – írja a Világgazdaság.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tanulmánya rámutat, hogy a városi területek ugrásszerű növekedése számos környezetvédelmi, illetve szociális és gazdasági problémát okoz a kontinensen. Az EEA szerint 1990 és 2000 között több mint 800 ezer hektárnyi földterületet építettek be Európában, ez Luxemburg területének a háromszorosa. Európa már ma is nagymértékben urbanizált kontinensnek számít: lakosságának 75 százaléka él városi térségekben.

Az EEA szerint a terjeszkedő városokkal kapcsolatban az okozza a fő problémát, hogy az ott élő embereknek mind nagyobb mennyiségű energiára és kiterjedtebb közlekedési infrastruktúrára van szükségük. Emiatt pedig többek között nő a lég- és a zajszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke. Ebből adódóan az alacsony népsűrűségű terjeszkedő városok nagyobb kárt okoznak a környezetben, mint a sűrűbben lakott települések.

A jelentés szerint a városok túlterjeszkedéséhez az EU támogatási alapjai is hozzájárulnak, mivel olyan építési projekteteket is finanszíroznak, amelyek nem hatékonyan használják ki a meglévő földterületet. Ezért az EEA szükségesnek tartaná egy közösségi szintű várostervezési politika kialakítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik