Élet-Stílus

Van Gogh-kiállítás: már 20 ezer jegy elkelt

admin
admin

2006. 11. 28. 15:07

Csaknem teljes a budapesti Szépművészeti Múzeum új kiállításának anyaga: Vincent van Gogh művei közül hatvannégy megérkezett, már csak tizenhárom képet várnak; az épülő tárlatot kedden mutatták be az újságíróknak.

A pénteken megnyíló bemutatón a látogatókat két híres kép fogadja majd a bejáratnál: az Önarckép pipával című festmény már látható, míg a Parasztasszony fehér főkötővel című alkotás ezután érkezik meg Bernből. A terem végén pedig a tárlat egyik legnagyobb méretű festménye, a Vízimalom Gennepnél című kép lesz látható.

Az 1853. és 1890. között élt holland festő minden művét egy-egy, szárnyasoltárra hasonlító installációban helyezték el. Az alkotásokat a múzeum három csarnokában állítják ki. A látogatóknak törhetetlen üvegből készült zsilipkapun kell belépniük, ez egyrészt biztonsági célokat szolgál, másrészt a klímaviszonyokat szabályozza.

A Vincent van Gogh életművét 1881. és 1890. között bemutató monografikus rész 43 festményt, 24 rajzot és 10 grafikát (litográfiát és rézkarcot) mutat be.

A válogatásban nagy súllyal szerepel az életmű első, hollandiai szakasza. A korszak sötétebb tónusú képei között látható a festő Nuenenben alkotott takács-sorozata és a parasztokról, asszonyokról készült képei is. Szintén látható az 1881-ben Ettenben festett Varró nő című alkotása is.

A festő párizsi korszakának alkotásai egy újabb külön egységben jelennek meg. Ezeken a műveken – mint például az 1889-ben alkotott Egy pár bőrcipő című festmény, valamint több csendélete, tájképe – már láthatóak Vincent van Gogh művészetének sajátos vonásai is. A művész talán legtöbbek által ismert napraforgós képei közül pedig a Két levágott napraforgó című festmény látható. A kiállításon külön egységként láthatóak olyan sokszorosított japán fametszetek, amelyek Vincent van Gogh gyűjteményében is megtalálhatóak voltak. A kéttucatnyi metszetet magyarországi gyűjteményekből válogatta a múzeum.

A tárlat záró részében a holland mesternek a 20. század eleji magyar művészetre gyakorolt hatásával ismerkedhetnek az érdeklődők. Itt állították ki a művészettörténész szerint hasonló alkotói attitűddel dolgozó Csontváry Kosztka Tivadar Zarándoklat a cédrushoz című képét, emellett látható Munkácsy Mihály Köpülő asszony című képe is.

A kiállításon a holland mester első éveit meghatározó alkotók, köztük Rembrandt, Delacroix, Daubigny és Millet egy-egy jelentős művét is bemutatják, összesen 150 festményt, rajzot és sokszorosított grafikát tár a nagyközönség elé a Szépművészeti Múzeum. Korábbi közlések szerint a tárlatra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D’Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Artból, valamint a washingtoni National Gallery of Artból is érkeznek remekművek.

A három és fél hónapig nyitva tartó tárlaton a külföldi múzeumoktól kölcsönzött képek mellett a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő rajzok és grafikák, valamint egykor hazai magángyűjteményekben őrzött művek is megtekinthetők.

A Szépművészeti Múzeum már november 2-tól megkezdte a jegyek árusítását a tárlatra, az intézmény tájékoztatása szerint eddig csaknem 20 ezer jegy kelt el elővételben a tárlatra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.