Élet-Stílus

Távirányítható otthonok

Dél-Koreában 100 háztartásban megteremtették a jelenlegi technológiai színvonal segítségével elérhető maximális automatizálást. Ha a mostani kísérlet sikeres lesz, mintegy 30 000 otthonban valósulhat meg a digitális otthon koncepció.

A technológiai fejlődéssel egyidejűleg egyre több, a háztartásunkban használt készülékünk távirányíthatósága vált alapvető követelménnyé. Otthonainkban a televízió, a Hi-fi, vagy a garázskapunyitó teljesen megszokott módon már csak egy távirányító segítségével működik. A digitális otthonokkal kapcsolatban ma már számos információ elérhető, sőt a cNet egy egész rovatot szentelt a témának. A számos eszközt komplex megoldássá szervezni és azt sok lakásban megvalósítani senkinek sem sikerült a hatalmas egyedi költségek miatt.

Az „okos lakás” (Smart home) koncepció kiagyalói azonban nem elégedtek meg a megszokott eszközök távirányításával, s a Szöulban most átadott lakásokat eddig sosem látott szinten automatizálták. Az első száz intelligens otthon tapasztalataiból építkezve szeretnének a későbbiekben további 30 000 apartmant hasonló technológiai háttérrel megvalósítani.

Egyedi megoldások helyett

A Smart home elképzelésbe csak olyan megoldások kerültek, amelyek nagy többsége ma már könnyen megvalósítható és megbízhatóan üzemeltethető. A gondolat újszerűsége, hogy az intelligens megoldások ilyen komplex rendszerét még sosem próbálták nagy tömegű háztartás számára elérhetővé tenni. A koncepció újszerűsége az automatizálás széleskörű alkalmazása és elterjesztése.

Az egyedi és igen drága otthoni automatizálás már bevált elemeit integrálják egy általános rendszerré, amely így már könnyebben áll össze egy általánosan megvalósítható, olcsóbban kivitelezhető komplex megoldássá.

Az intelligens otthonok adatforgalmát és áramellátását nem a hagyományos huzalözön szolgálja ki, itt a konnektorok univerzálisabb szerepkörben mutatkoznak be, mint korábban. Az internetet is kiszolgáló hálózat ugyan nem új találmány, de még igen kevés helyen alkalmazzák.

A levegő minőségét ellenőrző rendszer már szokatlanabb megoldás egy lakásban, de a tervezők úgy gondolják, a szokványos légkondicionáló készülékeket fel kell váltaniuk az új generációs eszközök, amelyek már nemcsak hűtik és fűtik majd környezetünket, hanem folyamatosan kontrollálják a levegő pormennyiségét is.

Az apartmanokban felhasznált technikai berendezések mindegyike kompatibilis a kialakított Home-net rendszerrel, hiszen csak így épülhetnek be az automatizált környezetbe. A központi irányító panel nemcsak egyszerűen távirányítási lehetőségét kínál a lakás minden technikai eszköze, világítása felett, hanem nyilvántartja a költségeket, kifizeti a számlákat valamint hang- és videoüzeneteket közvetít a tulajdonos számára.

Beszól a hűtő

A fejlesztés hátterében az LG rejtőzik, amely természetesen a digitális lakás televízióinak a képernyőire is odavarázsolja az információtechnológia és a kommunikáció legújabb vívmányait. Szokatlanabb, hogy a mosógép a rendszeren keresztül jelzi, hogy végzett a feladattal, illetve hogy a hűtőgép figyelmezteti tulajdonosát a benne tárolt ételek megfogyatkozásáról. Az RFID-technológia – rádiofrekvenciás azonosítás – segítségével az egyes ételek mennyisége követhetővé válik, illetve a rendszer az aktuális készleten levő alapanyagokból recepteket is ajánlhat a tulajdonosnak.

A legmeglepőbb az öltözködési tanácsokat osztogató tükör, illetve az aznapi programokra figyelmeztető központi egység, amely távolról is vezérelhetően képes irányítani az alárendelt rendszereket. A biztonsági rendszer természetesen behatolás esetén közvetlenül a tulajdonost és a rendőrséget riasztja, miközben jó minőségű felvételeket készít a behatolóról.

Az első okos otthonok ára még igen borsos, de a kivitelezők szerint sokan hajlandóak lesznek megfizetni a technológia által biztosított kényelmet a közeli jövőben. A tervek szerint a rendszer mintegy 30 000 új építésű apartmanban valósul meg az elkövetkező pár év folyamán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik