Élet-Stílus

Többször nyomtatható papír

admin
admin

2006. 11. 24. 09:30

A Toshiba Európában is bevezetné a Japánban már kapható nyomtatót és papírt, amelynek révén egyetlen lapot akár 500 alkalommal is felhasználhatunk. Az egyetlen probléma az ár, ami meglehetősen borsos lesz.

A B-SX8R jelű készülék érdekes technikát és alapanyagot használ fel a környezetbarát megoldáshoz, amelynek lényege, hogy egyazon lapra akár 500-szor is nyomtathatunk. Maga az eljárás hasonlít a régi hőnyomtatási technikákhoz, a vállalat maga is a főleg a 70-es, 80-as években tömegesen használt faxnyomtatókhoz hasonlítja a fejlesztést, a hangsúly azonban ezúttal a takarékosságon, a papírigények minimalizálásán van. A többször felhasználható lapokról eltávolíthatjuk a korábbi nyomtatás eredményét, majd ismét megtölthetjük tartalommal.

A nyomtató az első fázisban a lapok elhelyezéséről gondoskodik, ez ugyanis rendkívül fontos a tökéletes eredmény érdekében. A középső komponens belsejében ezután a “„papírt” 300 fokra hevítik, amelynek eredményeként eltűnik a korábbi nyomtatás eredménye, majd az utolsó szegmensben 180 fokos hőmérsékleten készül el az új tartalom. A készülék percenként 12 oldalt állít elő, ami tűrhetőnek mondható. A speciális lapok valójában nem papíralapúak, hanem a műanyag egy érdekes változatából készülnek, amely kellő mértékű hő hatására változtatja tulajdonságait. Az egyes példányokat legalább 500-szor használhatjuk fel, ám a vállalat szerint elméletileg akár az 1000 nyomtatás is elérhető.

A Toshiba abban reménykedik, hogy a vállalati ügyfelek számára vonzó ajánlatot tud tenni, főleg azoknak, akik szeretnék csökkenteni a papírral kapcsolatos kiadásaikat, és nem utolsósorban jobb színben szeretnék feltüntetni cégeiket a környezetvédők előtt. Az egyetlen bibi a termék ára, hiszen a Japánban már kapható B-SX8R 5 ezer fontnak, vagyis csaknem kétmillió forintnak megfelelő összegért kapható, míg a lapok darabja 5 fontért, durván 2 ezer forintért találnak gazdára. Éppen ezért a cég óvatos az európai bevezetést illetően, és – érthetően – semmit nem akarnak elsietni.

A kritikusok ezzel egy időben kétségbe vonják a megoldás gyakorlati értékét, mondván, hogy a nyomtatás során felhasznált energia semmissé teszi a takarékossággal kapcsolatos célokat. Erről pontos információ nincs, de könnyen lehet, hogy a vádak ellenére a megoldás utat találhat a cégekhez. Otthoni felhasználásról egyelőre nem esett szó, maga a Toshiba sem meri fogyasztói terméknek nevezni érdekes fejlesztését.

A papírral egyébként több országban folytatnak kutatásokat, amelynek eredményeként új tulajdonságokkal ruházták fel az ősi anyagot. Az is nyilvánvaló, hogy a cégek túl sokat nyomtatnak feleslegesen, így előbb-utóbb megnyugtató megoldást kell találni a problémára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.