Élet-Stílus

Google News – itt a vége?

admin
admin

2006. 11. 24. 14:45

Európa nem a Google hazai pályája, elég csak a könyvdigitalizálási programmal kapcsolatos ellenszenvre, vagy a Google News ügyére gondolni. A portál perében pénteken születhet meg az ítélet.

Idén ősszel egy szerzői jogi szervezet beperelte az oldalt. A belga bíróság a Copiepresse társaságnak adott igazat, így az ítélet értelmében az online kereső hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei. A cég fellebbezett a döntés ellen, a másodfokú ítélet akár már pénteken megszülethet.

Az előjelek semmi esetre sem bíztatóak a Google News-ra nézve. Két héttel ezelőtt például a helyi ellenállás miatt a vállalatnak fel kellett adnia a dániai Google News oldal létrehozásának ötletét. Holger Rosendal, a dán újságkiadók szövetségének jogi részlegének vezetője szerint a helyi lapok azt akarták elérni, hogy ők maguk határozhassák meg, mely tartalmaikat veheti át a Google News és melyeket nem. Ebbe azonban a cég nem ment bele. “A norvég szerzői jogi törvény szerint tilos fotók közzététele a szerző engedélye nélkül” – nyilatkozta Pernelle Borset, a norvég Media Business Association egyik vezetője. Norvégiában ugyanis a Google News miniatürizált képeket közölt volna az átvett hírekről.

A vállalat persze védekezik, ahogy tud. “Amennyiben nem indexelhetjük a tartalmakat, akkor nem is lehet bennük keresni. S ha nem lehet keresni, akkor nem is találhatjuk meg, amit keresünk. Képzeljenek el egy könyvtárat, amelynek a könyvekről nincs semmilyen katalógus és a szerzőkről sincs egy név szerinti kimutatás” – érvelt David Eun, a Google tartalmi partnerkapcsolatokért felelős alelnöke. Azonban pont ez bántja a kritikusokat. Szerintük ugyanis a Google nem egy nonprofit intézmény, egy könyvtár, hanem egy profitorientált cég. A Google News önmagában nem lenne probléma, de felhasználókat csábít a Google más oldalaira és ebből már bevételre tehet szert a vállalat.

Holnap lehetősége nyílik a Google News képviselőinek megvédeni magukat. A jogerős ítélet akár már pénteken, de legkésőbb néhány héten belül megszülethet. S abban mindkét fél egyetért, hogy a döntés precedens értékű lehet és hosszú távon meghatározhatja majd a keresőpiac jövőjét.

Egy, a Copiepresse számára kedvező ítélet más kiadókat és szerzői jogi szerveteket is arra sarkallhat, hogy kártérítést követeljenek a Google News-tól. Vannak akik perre mennének, más kiadók viszont inkább a keresőkkel való szorosabb együttműködést favorizálnák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.