Élet-Stílus

Meglepő állati szexuális szokások

Több tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben az állatvilág számunkra furcsa viselkedési szokásaival kapcsolatban. Ezek a szexuális furcsaságok, azonban csak emberi nézőpontból meglepőek, mert általában a faj továbbélését szolgálják.

A férfiak közül sokan állítják, hogy az érettebb nők az igazán tapasztalt és vonzó szeretők. Úgy látszik a csimpánzok hímjei hasonlóképpen vélekednek: egyértelmű szexuális preferenciát mutatnak az idősebb nőstények iránt.

Martin Muller kutató, a Bostoni Egyetem bioantropológusa nyolc évig figyelte az ugandai Kibale Nemzeti Park csimpánzait és meglepő fölfedezést tett. Észrevette, hogy a csapat legidősebb nőstény csimpánza volt a „legkapósabb” a hímek között, közben a fiatalabb „lányoknak” minden csáberejüket latba kellett vetniük, hogy felkeltsék a hímek szexuális vágyát maguk iránt.

A csimpánzok egyérteműen az érett nőstényekhez vonzódnak

Ez a viselkedés meglepően ellentétes az emberek közt megfigyelhető tendenciával, ahol a férfiak gyakran szívesebben választják a fiatalabb nőket. A tudósok annak tulajdonítják ezt a preferenciát, hogy az ember igyekszik hosszú távú párkapcsolatot kialakítani, illetve házasságot kötni, ami ismeretlen a csimpánzok szexuális tekintetben „laza erkölcsű” világában. A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent beszámoló tehát azt jelzi, hogy a szocializáció fontos szerepet játszik a csimpánzok párválasztásában.

„Valóban meghökkentő, mivel nemcsak arról van szó, hogy az idősebb csimpánzok kerülik a legfiatalabb ivarérett nőstényeket. Egyértelműen látható, hogy sokkal jobban vonzódnak az öregebb anyákhoz” – mondja Muller.

A nőstény csimpánz 10 éves korára éri el ivarérettségét, fogamzóképes voltát gyakran a külső nemi szervek körüli vörös kidudorodás hirdeti. Az emberrel ellentétben, ahol a nők a 20-as éveikre érik el termékenységük csúcsát, a nőstény csimpánzok szinte egész életükben termékenyek maradnak, sőt idősebb korban gyakran termékenyebbek, mint a fiatalabb fajtársaik.

Könnyen megtermékenyülnek szinte bármely ciklusban és ügyesek a táplálékszerzésben is. A tudósok azt is fölvetik, hogy az idősebb nőstény csimpánzok gyakorlottabb anyák, ami növeli az utódok túlélési esélyeit. Ezek mind vonzó tulajdonságok a hím csimpánzok szemében, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek bármelyike önmagában vagy más tulajdonságokkal együtt indokolhatja a hímek erős vonzódását az idősebb nőstény csimpánzokhoz.

A kakasokat a nagy tarajú tyúkok vonzzák

Egy most megjelent tanulmány szerint a nagyobb, húsosabb fejdíszű tyúkok többször élvezhetik a nemi élet örömeit és párzáskor nagyobb mennyiségű spermát kapnak a domináns kakasoktól, mint szerényebb tarajú társaik.

Miközben sok tanulmány kimutatta már, hogy a feltűnőbb díszű hímek előnyt élveznek a párzáskor, ez az első eset, hogy ugyanezt nőstény állatok esetében igazolták.

Az Oxfordi Egyetemen dolgozó Charlie Cornwallis számos kísérletet végzett munkatársaival annak megállapítására, mi kelti fel a kakasok figyelmét az egyes tyúkok iránt. Először kis sapkával letakarták a tojók feltűnő piros taraját. A kakasok így képtelenek voltak fölmérni az egyes tyúkok tarajának nagyságát. Ennek az lett az eredménye, hogy a kakasok véletlenszerűen választottak párt maguknak.

A következő tesztben eltávolították a tarajt takaró sapkákat. A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy a kakasok az esetek 80 százalékában a nagyobb tarajú tojókat tüntették ki figyelmükkel. A tyúkokra egy hámszerű eszközzel műanyag zacskót is erősítettek, amely összegyűjtötte a velük párzó kakasok spermáját. A minták kiértékelésekor kiderült, hogy a nagy tarajú tyúkok 50 százalékkal több spermához jutottak a domináns kakasoktól, mint a kisebb tarajú fajtársaik. Ez azért fontos, mivel a tyúkok gyakran vetélkednek, hogy a domináns hímekkel párosodhassanak, magyarázza Cornwallis.

Nagyobb tojások?

Egyelőre nem világos annak pontos oka, hogy miért részesítik előnyben a kakasok párzáskor a nagyobb tarajt. Cornwallis azonban azt gyanítja, hogy ez a testrész jelzi a tyúk termékenységét: a nagyobb tarajú tyúkok nagyobb tojást tojnak.

A taraj mérete időről időre változó lehet, ami valószínűleg összefügg a tyúkok hormonális egyensúlyával. Persze a kisebb tarajnak is megvan a maga előnye: „Nem csak a kakasok általi szexuális zaklatás mértékét csökkenti, de a ragadozóknak sem annyira feltűnők az ilyen tojók.”

A kutatócsoport szerint a pulykáknál is megfigyelhető ez a fajta nemi preferencia, csak ott – taraj híján – a szem körüli piros bőrlebernyegek mérete számít. Manapság azonban már nem sok hasznát veszik vonzerejüknek a tojók, mert a baromfitenyészetekből kikerülő állatok zöme mesterséges megtermékenyítés útján jön a világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik