Élet-Stílus

MP3-lejátszóval törtek fel bankautomatákat

admin
admin

2006. 11. 20. 14:46

Két és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy brit férfit, aki MP3-lejátszóját használta több bankautomata feltörésére, a hitelkártyák adatainak lemásolására. A csalásokra véletlenül derült fény.

A 41 éves, manchesteri illetőségű Maxwell Parsons jó ideje használta saját módszerét különböző, szabadon álló ATM pénzfelvevő automaták feltörésére. Azon masinákat figyelte ki áldozatául, amelyeknél a hátsó oldal is szabadon hozzáférhető volt, mivel itt csatlakoztatta MP3-lejátszóját, amelyet azután az adatok leolvasására használt. A férfi több mint 200 ezer font (csaknem 80 millió forint) értékben költött mások kontójára.

A szabadon álló, tehát nem falba beépített ATM-berendezések főleg üzletekben, bárokban találhatók meg. Parsons ezeknél a hátsó oldalon csatlakoztatta hordozható lejátszóját, amelynek segítségével leolvasta a telefonvonalakon a bank felé továbbított kártyaadatokat. Az adatok birtokában saját otthonában hamis (másolt) bankkártyákat állított elő, amelyekkel azután szabadon költekezett. A rendőrség információi szerint mindössze 14 ezer fontnyi kézpénzhez jutott, a többit elvásárolta. A férfi először tagadta a bűncselekmények elkövetését, később azonban beismerő vallomást tett.

Az eset érdekessége, hogy a rendőrség teljesen véletlenül, egy közlekedési kihágás kapcsán jutott el a férfi otthonához, és az itt található illegális felszereléshez.

Az igazoltatáskor Parsons autójában megtalálták az éppen aktuális hamis bankkártyát, otthonában pedig a már említett berendezéseket, ami bőven elegendő volt a nyomozás elindításához és gyors lezárásához. A bíróság végül 32 hónap börtönre ítélte a férfit, aki beismerte, hogy saját tulajdonában voltak a hamis bankkártyák, a sokszorosító berendezés, valamint hogy ő követte el a csalást és a bizalmas adatok eltulajdonítását.

A rendőrség gyanúja szerint Parsons nem egyedül tevékenykedett, hanem legalább egy bűntársa is volt, erre vonatkozóan azonban nincs információjuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.