Élet-Stílus

Halál a levegőből Európában

Évente 300 ezer ember meghal, és átlag 8,6 évet veszítenek életükből az európaiak légszennyezéssel összefüggő okok miatt – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió bizottságának munkacsoportja.

A Cafenak (Clean Air For Europe – „Tiszta levegőt Európának”) elnevezett munkacsoport megállapította, hogy a dioxint, nehézfémeket tartalmazó szennyeződés daganatokat, légzési nehézségeket, asztmát, de trombózist és infarktust is okozhat. És nemcsak a leggyengébbeknél, a gyerekeknél, az időseknél, a krónikus betegeknél, hanem a viszonylag egészséges felnőtteknél is.

Ezeknek a szennyező mikroporoknak a forrásai az autók, a kamionok, a repülők, a kétütemű motorkerékpárok, és ősztől a nedvesség, a fűtés beindulása mindenhol csak fokozza a problémát. A helyzet súlyossága országonként, városonként változó, de a klimatikus körülmények is fontos szerepet játszanak.

A jelentés szerint a legszennyezettebb zónák északon a Benelux államok, délen Olaszországban a Pó völgye, ahol a légáramlatok hiánya miatt hetekig is stagnálnak a mérgező anyagok. Akik ezekben a zónákban élnek, legalább egy évet elvesztenek életükből. Az európai átlagveszteség 8,6 hónap – idézett a jelentésből a L’Espresso című olasz hetilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik