Élet-Stílus

Egyre drágább a százdolláros laptop

admin
admin

2006. 11. 20. 10:11

Fél éven belül elrajtolhat az MIT olcsó laptopja, ám az előállítás egyelőre túl sokba kerül. A százdollárosnak is nevezett készülék legyártása pontosan 150 dollárba kerül, ami meghaladja a korábbi elképzeléseket.

A projekt a héten fontos mérföldkőhöz érkezett: bejelentették, hogy elkészültek a B1 jelzésű prototípusok, mégpedig összesen 10 példány amelyeket hamarosan további 900 követ majd. Ezeket kifejezetten a tesztelők és a szoftverfejlesztők számára állítják össze, a következő állomás, vagyis a sorozatgyártás a sikeres tesztek után indulhat meg. A legnagyobb akadályt azonban nem az esetleges hibák jelentik, hanem az olcsó laptop előállítási költsége, amely az eredetileg tervezett és a névben is szereplő ár másfélszeresére rúg .

A legfrissebb hírek szerint ugyanis a sanghaji Quanta üzemben készülő darabok pontosan 150 dollárba kerülnek, vagyis még hosszú idő kell ahhoz, hogy valóban teljesíthető legyen az áhított rekordár. A megnövekedett költségek elsősorban a kijelző és az akkumulátor esetében jelentkeznek, ezek ugyanis a vártnál jóval többe kerülnek. A beépített kamerával, VoIP-támogatással, portaszító komponensekkel és speciális kijelzővel érkező laptop nagyjából 2008-ra érheti el az eredetileg elképzelt árat, vagyis a 100 dollárt. Utóbbi egyébként két üzemmódban használható: a színes mellett megjelenik a fekete-fehér, amely napfényben is jól látható, e-book olvasásra kifejezetten alkalmas.

A magasabb ár nem meglepő, erre már korábban számítottak. Júniusban maga Nicholas Negroponte, a projekt szülőatyja is arról beszélt, hogy 100 helyett a memória méretétől függően 135-140 dollárral számolnak, ebből lett mára 150 dollár. A tervek szerint a B1 sorozatot a következő év elején a B2, a második prototípus követi majd, a második negyedév végére pedig megkezdődhet a terítés. Mintegy 1,2 millió darabot líbiai tanárok és gyerekek kapnak, 4 milliót pedig egyéb országokba – Nigéria, Brazília, Argentína – szállítanak le.

A laptop áramellátásáról akkumulátor, hagyományos hálózati vezeték, illetve a sokaknál nagy izgalmat kiváltó kurbli gondoskodik. A Wi-Fi kapcsolat révén csatlakozhatunk az iskolai és egyéb hálózatokhoz, akár több gépet is használva egyetlen hozzáférésen. A hálózatok kiépítésénél szintén igyekeznek az oktatási intézmények segítségére lenni, az OLPC folyamatosan tárgyal az iskolákkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.