Élet-Stílus

Nyolcvan delfint ölnek le Kanadában

Menthetetlen az a mintegy nyolcvan - a narválfélék családjába tartozó beluga, vagy fehér delfin - amelyeket a jég zárt csapdába Kanada északnyugati partjainál, ezért a helybeliek leölik őket.

Az észak-kanadai inuitok (eszkimók) már fel is készültek arra, hogy leöljék a több tucat beluga fajtájú cetet, amelyek hetek óta több öbölben szétszóródva vergődnek bezárva: egy sarki vihar hatására ugyanis az öblök és a nyílt tengerrel összeköttetést biztosító 300 méter széles csatorna vize befagyott. A hatóságok szerint a nagytestű vízi emlősöknek – akik már csak egy apró nyíláson keresztül jutnak levegőhöz- semmi esélyük nincs arra, hogy visszajussanak a Beaufort-tengerbe, ezért meg kell ölni őket, mert előbb-utóbb megfulladnának vagy éhen vesznének.

„Senki sem látja szívesen az állatokat szenvedni, ezért inkább minél többet megpróbálunk leölni” – mondta Paul Voudrach, a helyi prémvadászok vezetője. Augusztus elején nagyjából kétszáz belugát találtak vadászok Kanada észak-nyugati partjainál, a Mackenzie folyó torkolatvidékén fekvő Tuktoyaktuk város közelében. Az őslakosok igyekeztek a ceteket visszaterelni a nyílt tengerre, de október végén még mindig mintegy nyolcvan példány vesztegelt a környéken.

A vadászok a léknél fognak lesben állni, és amint felbukkan egy bálna levegőt venni, egyikük szigonyt döf belé, egy másik pedig meglövi. Ezután egy hat fős csoport a partra vonszolja és feldarabolja az állatot, húsukat a környékbeli településeken fogják szétosztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik