Élet-Stílus

Magas, vagy alacsony a szén-dioxid kvóta?

admin
admin

2006. 11. 18. 18:39

Az európai uniós emissziókereskedelmi rendszer következő periódusában a kvótaosztást az ipar túl szigorúnak, a zöld szervezetek viszont túl nagyvonalúnak tartják.

A 2008-2012 közötti időszak kvótagazdálkodását felvázoló nemzeti kiosztási terv (NKT) szerint a legkörnyezetszennyezőbb magyarországi cégek évente átlagosan 30,845 millió tonna szén-dioxid kibocsátásához kapnának engedélyt. A hétfőig társadalmi vita alatt álló dokumentum évente átlagosan mintegy 2 százalékkal több szennyezési jogosultságot „allokálna” a 2005-2007 között kiosztottnál.

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) elnöke elégedetlen a növekménnyel, ez a csekély többlet szerinte kedvezőtlen alkupozícióba kényszeríti az országot a dokumentum uniós jóváhagyásakor. Legalább 5-10 százalékos pluszigényt kellene jelezni Brüsszel felé, hogy a minimálisan szükséges kvótamennyiséget a cégek megkapják – mondta az elnök.

Szabó Zoltán, a Levegő Munkacsoport programvezetője ugyanakkor a 2 százalékos növekményt is sokallja. Konkrét arányt nem említve azt mondta, hogy szűkre szabott kvótaosztás nélkül a rendszer alapvető célja, nevezetesen az éghajlat védelme nem teljesül. Túlallokáció esetén csak „ajándékot” kapnak a cégek a kormányoktól anélkül, hogy környezetbarát beruházásokat kellene végezniük – hangoztatta a szakértő.

Szaniszló jelezte, hogy ajándékról szó sincs, éppen ennek ellenkezője igaz. Ha marad a minisztérium terve, akkor a cégek nemzetközi versenyképessége romlik, csökkenhet az export. A kormánynak az export felpörgetésére irányuló más törekvései így hasztalanná válnak – tette hozzá.


Az elnök jelezte, hogy a kiosztási terveiket eddig már elkészítő országok többsége jóval nagyobb arányú kvótatöbbletre jelentette be igényét, mint Magyarország. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium két héttel korábbi közlése szerint eddig 17 tagállam adta be tervét, amelyek átlagosan 15 százalékkal jeleznek nagyobb igényt, mint a jelenleg zajló, kísérleti kereskedési fázisban.


Szabó Zoltán utalt Stavros Dimas környezetvédelmi EU-biztos nyilatkozataira, amelyekben a kvótáival bőkezűen bánni szándékozó tagállamoknál kilátásba helyezte a kiosztási tervek visszaküldését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.