Élet-Stílus

Elektromos hálózat vezeték nélkül

A Massachusetts Institute of Technology kutatói olyan technológia tökéletesítésén dolgoznak, amely az elektromos energiát vezeték nélküli hálózaton keresztül közvetítené.

A szakemberek úgy vélik, egy különleges eszköz képes lenne a térben elszórt mágneses mezőkből előállítani az elektromosságot, ráadásul az elképzelések szerint a folyamat során egy másodlagos elektromos energia is létrejönne, amely afféle töltőként vagy akkumulátorként működhetne közre – áll az MIT sajtóközleményében. Azonban rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, többek között a létrehozott elsődleges elektromos mező stabilitásával kapcsolatban is adódnának gondok.

A Scientific American értesülései szerint a gyakorlatban még nem tesztelt eljárás révén egy elektromotort is meg lehetne hajtani. Az American Institute of Physics november 14-i konferenciáján Marin Soljacic, az MIT foton-kutatója olyan szimulációt mutatott be, amely tanúsága szerint a néhány méter távolságba átvitt energia nagysága a több tíz wattot is elérheti, ami már elegendő energia lenne egy laptop működéséhez is. „Az eredmények nagyon kecsegtetőek, ám az eljárásokat még tesztelni kell. Ezeken dolgozunk most” – összegezte a helyzetet Soljacic.

„Óriási ötlet, úgy vélem sok embert nagyon meglep majd” – adott hangot lelkesedésének John Pendry, az Imperial College London fotonszakértője. Elmondása szerint a megoldás rendkívüli felhasználhatósága révén akár az űrkutatásban is kamatoztatható lenne, hiszen így például a landoló egységek néhány méterre az energiaforrástól is működtethetőek lennének.

A kutató azonban megkérdőjelezi, hogy vajon az emberek szívesen használnák-e otthonukba a technológiát, amikor az elektromos vezetékek közelsége és a mobiltelefonok ártalmas hatásával kapcsolatban is felmerültek jogosnak vélt aggályok. „Szerintem nehéz dolguk lesz, ha meg akarják győzni őket a technika veszélytelenségéről” – jósolta Pendry.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik