Élet-Stílus

Szén-dioxid adót sürget az ENSZ

Globális szén-dioxid adóval csökkenthető a klímaváltozás „igazságtalan” hatása, hogy a legkisebb kibocsátók szenvednek leginkább a következményektől – mondta az ENSZ főtitkára. Németország vezető szerepet vállalna a klímavédelemben.

A Nairobii Klímavédelmi Konferencián Kofi Annan bírálta a politikusok elkötelezettségének hiányát, mint mondta, a kormányfőknek végre komolyan kellene foglalkozniuk a klímaváltozás elleni harccal. A német környezetvédelmi miniszter megismételte országa készségét, hogy a klímavédelemben akár vezető szerepet töltsön be, és még magasabb csökkentési célokat tűzzön ki maga elé, az általános uniós normát is meghaladóan.

A német kormány a fejlődő országokban mindenekelőtt a megújítható energiaforrások erőteljes bevetésére helyezné a hangsúlyt, ugyanakkor az esőerdők fokozottabb védelmét követelte, valamint azt, hogy az ipar mellett a légi közlekedést is vonják be a nemzetközi kibocsátáskereskedelembe.
A múlt hétfőn Nairobiban megnyílt Klímavédelmi Világkonferencia két hete alatt – november 17-ig – a világ 190 országából több ezer politikus, szakértő és környezetvédő vitatja meg az 1997-es kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv végrehajtásával kapcsolatos további tennivalókat.

A megfelelő számú ratifikálás után 2005. februárban életbe lépett kiotói jegyzőkönyv az 1990-es szinthez képest 5 százalékos csökkentést irányoz elő 2012-ig a széndioxid-kibocsátásban világszinten. A legnagyobb szennyezők közül a világelső Egyesült Államok és Ausztrália nem ratifikálta a megállapodást, arra hivatkozva, hogy az károkat okozna gazdaságuknak. Az egyezményhez Kína – a világ második számú szennyezője -, India és Brazília sem csatlakozott, utóbbiak csatlakozását egy kedden ismertetett orosz javaslat lehetővé tenné, ezt a nairobi tanácskozás ideje alatt megvitatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik