Élet-Stílus

Világsztárokat rendezett Koltai Lajos

Befejeződött Koltai Lajos új, angol nyelvű filmjének, az Eveningnek a forgatása. Koltai második rendezésében több világsztár is szerepel, például Meryl Streep és Glenn Close.

„Minden a Sorstalansággal kezdődött, ekkor figyelt fel rám a Focus Features amerikai filmgyártó vállalat. Felhívtak, hogy azonnal olvassam el a regényből készült forgatókönyvet, amelyet Michael Cunningham, az Órák szerzője készített, Susan Minot Evening (Este) című, 1998-ban írt regénye alapján – mondta az MTI-nek a Kossuth-díjas, Oscar-díjra is jelölt operatőr, aki egyébként már a harmadik alkotó, akit erre a munkára kértek fel.

A film főszerepét, az idős Annt Vanessa Redgrave, a fiatalt Claire Danes alakítja. Ann lányait Toni Collette és Natasha Richardson játssza. A szereposztás érdekessége, hogy Richardson a valóságban is Redgrave lánya. Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer alakítja az idősebb, illetve a fiatal Lilát, Ann barátnőjét. Glenn Close pedig Ann egyik kérőjének édesanyját játssza. Ann feledhetetlen szerelmét Patrick Wilson formálja meg.

Miután a stáb összeállt, Koltai Lajos az Egyesült Államokba utazott, ahol a helyszínt (Rhode Island) is kiválasztották. A film operatőre Pados Gyula – a művészt szintén a rendező kívánságára választották.

Koltai Lajos elmondta: a forgatásban kisebb szünetet kellett tartani, mert Claire Danesszel csak jóval később, májusban Londonban találkozott. A munkák szeptemberben kezdődtek újra. Fantasztikus volt, hogy Vanessa márciustól kitartott, pedig kapott sokkal jobb ajánlatokat – mondta, megjegyezve: „mással nem tudtam volna elképzelni a filmet”.

A történet nagyon tiszta, egyszerű: a halálos beteg anya búcsúzik az élettől, ki sem mozdul ágyából, egyetlen jó pillanatára gondol, amelyet aranykeretbe próbál tenni. Visszaemlékezik élete legnagyobb szerelmére, akivel egy baleset miatt sosem tudott együtt élni. Ehelyett köt két rossz házasságot, ezekből két lánya születik, akik a halálos ágya mellett ülnek.

„A világban a biztonságért harcolunk, és eközben megpróbálunk valakihez tartozni. A harcban döntést kell hozni, amely nem mindig feltétlenül jó. A film utolsó, talán legszebb jelenetéből kiderül, hogy bizony az emberi döntés nagyon is limitált. A filmben az a legszebb, hogy bárki története lehet” – fogalmazott a rendező.

Koltai Lajos az Evening zenéjét Jan Kacmarek, lengyel származású zeneszerzőre bízta, akiről azt mondta: „európai lelke” van, egyformán gondolkodtak a filmzenéről.

„Azt szerettem volna, hogy egyetlen hangszer, egy zongora szerepeljen benne, egykezes dalokkal az adott kor zenéit megszólaltatva, néha talán egy cselló segítségével. A film főszereplője bárénekesnő, aki a lelkét a csendekben sírja ki” – tette hozzá, megjegyezve: „szó volt Ennio Morriconéról is, csak nem volt energiám folyton Rómába utazgatni”.

Jan Kacmarek a Finding Neverland (Én Pán Péter) című alkotásért 2005-ben a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat kapta.

Az Evening című regény magyar fordítása a filmbemutató idején, 2007 őszén kerül a boltokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik