Élet-Stílus

A vártnál kisebb volt a szökőár Japánban

Nem szedett áldozatokat és nem okozott károkat az első jelentések szerint a tengerár, amely a Japán északi partjainál történt erős földrengést követte.

A cunami helyi idő szerint este, röviddel kilenc óra után érte el Hokkaido északkeleti partját, de a várt kétméteres hullámmagasság helyett csak 40 centiméteres vízszint-emelkedést mértek Nemuro városnál.

Dabrónaki Gyula tokiói magyar nagykövet elmondta, tudomása szerint a térségben nincsenek nagyobb számban magyarok.

A riadót a hatóságok biztonsági megfontolásból rendelték el, mert előre soha nem lehet tudni, hogy az ilyen erős földrengések keltenek-e tengerárt.


Az orosz csendes-óceáni flotta hajóit visszavonták a támaszpontokra – közölte a flotta törzse. A közlemény szerint a hajók felkészültek rá, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentőakciókban. Moszkvába nem érkeztek jelentések károkról vagy sérülésekről a Kuril-szigetekről. A moszkvai rendkívüli helyzetek minisztériumának távol-keleti részlege arról számolt be, hogy a szigetek orosz részén mintegy 10 ezer lakó keresett menedéket magaslatokon a nagy erejű földrengés után.


A szahalini szökőár-előrejelző központ figyelmeztetést adott ki, hogy a földmozgások folytatódnak: a legnagyobb erősségű első rengés után három, a Richter-skála szerinti 6-os erősségűnél nagyobb földlökést mértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik