Élet-Stílus

Átment a büdzsé a kulturális bizottságon

A kulturális tárca államtitkára szerint nem gyengültek a kultúra pozíciói, a Fidesz szerint viszont a jövő évi költségvetés a kultúra szereplőinek "kiéheztetéséről" szól. Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága keddi ülésén a képviselők 11 igen és hat nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találták a 2007. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Závecz Ferenc, az oktatási és kulturális tárca szakállamtitkára azt mondta: a kultúra pozíciói a tárca 2007. évi költségvetésében is megőrizhetőek voltak. Mint mondta, a szervezeti átalakítások a költségvetési javaslatban is megjelennek. A javaslat szerint az igazgatási feladatokra szánt összeg volumenének csökkentése mellett a szakmai feladatok ellátására fordítható összeg nagysága nő. Elmondta azt is, hogy az önkormányzati zenekarok, illetve a színházi támogatás mértéke abszolút mértékben megmarad.

A szakállamtitkár a költségvetés végrehajtása során “fegyelmező eszköznek” nevezte, hogy az OKM költségvetésének egészére 12 milliárd forintot meghaladó egyensúlyi tartalék képzését írták elő. Beszélt arról is, hogy a szervezeti rendszer átalakítása, bár nem túl látványos, nem állt meg. Ennek során a kulturális szervezeti rendszer egészében közel 10 százalékos létszámleépítéssel számolnak.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke hozzászólásában úgy ítélte meg, hogy a kulturális finanszírozás tekintetében a költségvetés tervezete sokkal inkább a szereplők “kiéheztetéséről” szól és nem a valódi támogatásról, ezért jelen formájában elfogadhatatlan.

Példaként említette a múzeumi rekonstrukciók, valamint a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásának csökkentését, egyes területeken pedig, mint például az art-mozik és a nemzeti kulturális örökség program, a támogatások megszüntetését.

Kifogásolta, hogy az alapítványok támogatása nincs nevesítve a törvényjavaslatban. Így véleménye szerint a minisztérium “kénye-kedve szerint” oszthatja szét a pénzeket. Az ellenzéki képviselő emellett úgy látja, hogy nincs összhang az intézményi átalakításokról szóló kormányrendelet és költségvetési törvényjavaslat között sem.

Gyimesi Endre (Fidesz) szintén úgy vélte, hogy a kultúra pozíciói jelentős mértékben gyengülnek a javaslat alapján. Az ellenzéki politikus szerint a 2007. évi költségvetés kultúrára vonatkozó része alultervezett, maradványelven megvalósított, ami sok helyen “tudatosan zavaros”. Így a politikus szerint “homályban hagyja” például a kulturális intézmények összevonásának kérdését.

Pető Iván, a bizottság SZDSZ-es elnöke arról beszélt, hogy a kulturális bizottság tagjaként “önmagában” nem tudná támogatni a 2007. évi kulturális költségvetést, ami nem alkalmas sem az intézményrendszer megfelelő színvonalú működtetésére, sem a fejlesztésére. Ugyanakkor – tette hozzá – azért alkalmas az általános vitára, mert a konvergenciaprogramnak nevezett keretnek, amelyre figyelemmel készült, ebben a pillanatban nincs alternatívája. Hozzátette: nem lát olyan területet, ahonnan radikálisan át lehetne csoportosítani forrásokat a kultúra javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik