Élet-Stílus

Verzió-fődíj a Sutkai bajnokoknak

A Sutkai bajnokok című alkotás nyerte el a fődíjat a vasárnap befejeződött Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

A négynapos budapesti rendezvény Verzió díját a közönség szavazatai alapján kapta Aleksandar Manic filmje, amely a macedón cigányok törekvéseit mutatja be.

A programban hat magyar, emberi jogi témájú alkotást mutattak be, így Dobray György: Gólyamese, Kékesi Attila: A forradalom arca. Egy pesti lány nyomában, Lakatos Róbert: Moszny, Németh Gábor Péter: Végállomások, Szalay Péter: Határeset, továbbá Astrid Bussink – Trencsényi Klára: A komp nem üzemel című filmjét.

Először osztották ki a Legjobb Magyar Verzió Film díját, amelyet Lakatos Róbert Moszny című portréfilmjének ítéltek oda egy olyan magányos férfi gyengéd és figyelmes ábrázolásáért, aki a változó világban ragaszkodik értékeihez.

A Duna televízió elismerését Hanna Polak és Andrzej Celinski A pályaudvar gyermekei című alkotása kapta.

Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója elmondta: a rendezvény sikere azt bizonyítja, hogy Budapesten kíváncsiak a dokumentumfilmekre, a súlyos kérdéseket felvető alkotásokra.

A Verzió fő programjában négy nap alatt 31 ország 43 filmjét tekinthették meg az érdeklődők, közülük 33-at később mutatnak be a magyar mozik.

A műsorban szerepelt öt kortárs magyar alkotás, valamint egy olyan is, amely holland–skót–magyar koprodukcióban készült. A nyitófilm Hanna Polak A pályaudvar gyermekei (The Children of Leningradsky) című megrázó alkotása volt, amely egy moszkvai pályaudvaron és annak környékén elő hajléktalan gyerekek életét mutatja be. A művet 2004-ben rövid dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik