Élet-Stílus

Környezetvédő felhőkarcoló

A légkondicionálást részben függőkertekkel, az energiaellátást pedig szélturbinákkal és napelemekkel megoldó 300 méter magas felhőkarcoló épül Párizs üzleti negyedében.

A francia főváros eddigi legmagasabb felhőkarcolója nyílik meg 2011-ben a La Défense negyedben: a Generali-tornyot, 2008-ban kezdi építeni a nemzetközi pályázaton nyertes Valode & Pistre nevű építészeti cég.

A felületén 45 méter széles visszaverődő prizmájáról messziről szembetükröző torony – magasságának kétharmadánál – tetejéből három hegycsúcsra emlékeztető kúp fog kiemelkedni, közepéből pedig a már nyugat-párizsi totemnek elnevezett nyílvessző tör majd az égbe.


Az ötven emeletes épület valamennyi szintjén spirálszerűen épülő függőkert biztosítja majd az úgynevezett passzív klimatizálást, s a légkondicionálás költségei a hagyományos épületekhez képest felébe fognak kerülni, amelyhez az épület külső részén zárt és átlátszó felületek váltakozása is hozzájárul.

A torony tetejéből kiemelkedő központi nyílvesszőben az épület energiaellátását biztosító szélturbinát helyeznek el, a melegvizet pedig a csúcsok napelemei fogják termelni. Az esővizet is begyűjtik és az irodák világítása automatikusan fog kikapcsolni, ha senki nincs a helyiségekben.


A Generali-torony a klasszikus felhőkarcolóknál hatvan százalékkal energiatakarékosabb lesz, és hetven százalékkal kevesebb széndioxidot fog kibocsátani – hangsúlyozta a tervezőcsapatból Denis Valode. A 90 ezer négyzetméter területű irodaház hatezer ember foglalkoztatására lesz alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik