Élet-Stílus

Sejtbeültetés a látás vissza­nyeréséért

admin
admin

2006. 11. 11. 10:23

A Nature magazin beszámolója szerint egereknél már sikerrel alkalmazták a sejtbeültetés technikáját látásuk visszanyerése érdekében.

Az eljárást brit tudósok fejlesztették ki. Lényege, hogy még kifejletlen sejteket ültetnek be a sérült területekre, melyek esetünkben az egerek szemébe kerültek, visszaadva a rágcsálók látását. Ha az eredményeket az emberi szemgyógyászatban is sikerülne kamatoztatni, akkor több millió, a szembetegségek széles skálájával rendelkező ember juthatna egy egyszerű és hatásos gyógymódhoz.

A kutatók nem véletlenül kísérleteztek a szemmel, a beültetésre ugyanis a retina a legalkalmasabb alany, mivel a fényérzékelő sejtek, a fotoreceptorok elvesztése kezdetben érintetlenül hagyja az agy és a retina közötti idegi kapcsolatokat. Korábban is próbálkoztak a módszerrel, a kutatók akkor őssejteket próbáltak beültetni, melyekből még bármilyen sejt kifejlődhet. Ezek azonban nem hozták meg a kívánt eredményt, pontosan fejletlenségük miatt.

A University College London Szemészeti és Gyermek Egészségügyi Intézetének és Moorsfield Szemkórház csapata dr. Jane Sowden vezetésével egy fokozattal előbbre lépett és még szintén éretlen, de már a retinai típusba fejlődött őssejteket alkalmazott a kísérletében, melyeket három-öt napos egerektől nyertek ki. Az egereknél ez az a kor, melyben a retina még formálódik. A sejteket olyan állatokba ültetették be, melyeket genetikailag manipuláltak, így azok fokozatosan vesztették el látásukat, nagyjából az embereknél a korral járó látásromlást utánozva. A beültetés meghozta a várva várt sikert: a fotóreceptorok elfoglalták helyüket és sikerült létrehozni azokat az elektromos kapcsolatokat is a megmaradt retinai idegsejtekkel, melyek lehetővé teszik a látást.

A tesztek egyértelműen bizonyították, hogy az egerek pupillája reagál a fényre és az optikai idegeknél is sikerült aktivitást mérni, azaz a szem által küldött jelek eljutottak az agyba. Az eredmény egyben meglepő is, mivel azt bizonyítja, hogy az érett retina képes támogatni az új, működőképes fotóreceptorok fejlődését, annak ellenére hogy az általános nézet szerint a retina képtelen a gyógyulásra.

Az emberi terápiákhoz a beültetendő sejteket a terhesség második harmadában levő magzattól lehetne kinyerni, ettől azonban nem véletlenül ódzkodnak a szakemberek. A kutatás vezetői azt szeretnék elérni, hogy a felnőtt őssejteknél is elő tudják idézni ugyanazt a hatást amit az egerek sejtjei esetében. Ezt a tervek szerint egy genetikai beavatkozással érnék el, melynek hatására a felnőtt őssejtek ugyanúgy viselkednének, mint az éretlen retinai őssejtek.

Dr. Robert MacLean, a Moorsfield specialistája hangsúlyozza, az eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket leszűrni. Nem szeretne hamis reményt adni a betegeknek, de legalább már elmondhatják, hogy valami alternatíva kezd kibontakozni, eddig ugyanis semmiféle gyógymódot nem tudtak javasolni a károsodott retinára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.