Élet-Stílus

Gigantikus hurrikán a Szaturnuszon

A NASA Szaturnuszt kutató szondája által küldött legújabb képeken a kutatók óriási hurrikánhoz hasonló vihart fedeztek fel. Korábban ilyen méretű légköri jelenséggel nem találkoztak a kutatók a gyűrűs bolygón.

A most napvilágot látott felvételeken egy földi körülmények között elképzelhetetlen vihar látható, amelyből a kutatók azt a következtetést vonták, le, hogy az égitesten igen aktív időjárásunkhoz hasonló légköri események zajlanak.

A hurrikánhoz hasonlító örvény méreteit jelzi, hogy mintegy 7000 kilométer átmérőjével és 550 km-es szélsebességével mindenidők legnagyobb viharszerű jelenségeként jellemzik a kutatók. A Cassini által készített megdöbbentő képek alapján az asztrofizikusok több érdekes kérdést is megfogalmaztak. Ezen kérdések egyike, hogy egy ilyen hatalmas légköri folyamat létrejöhet-e víz nélkül.

Michael Flasar a NASA szakértője a hatalmas vihar pontosan úgy néz ki, mint egy hatalmas vízörvény. Azt azonban jelenleg még nem is sejti az asztrofizika, hogy mi hozhat létre egy ilyen látványos jelenséget.

Az óramutató járásával megegyező irányú örvény számos talányt rejteget, s NASA műholdjai egyre többször közvetítenek új felfedezésekre fényt derítő képeket Naprendszerben keringő szomszédainkról.

A Naprendszerünk második legnagyobb bolygójával kapcsolatban azért is meglepő a hurrikánszerű jelenség hiszen az időről időre kialakuló viharokról is csak nemrégiben szereztek tudomást a kutatók.

A Cassini korábban a Titanról is közvetített olyan képeket, amelyekből időjárási folyamatokra lehet következtetni, pár hónapja pedig a Szaturnuszon zajló egyik vihar villámait fényképezte le a szonda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik