Élet-Stílus

Már a mozikban: A tégla

A maffiózó saját emberével „erősíti” a rendőrséget. A zsaruk ügynöke beépül a bandavezér mellé. Előbb gond nélkül szállítják a füleseket, aztán egymásra vadásznak.

Eredeti cím:
The Departed


amerikai 2006 152 p.Rendező:
Martin Scorsese Forgatókönyvíró:
Siu Fai Mak és Felix Chong forgatókönyve alapján William Monahan
Operatőr:
Michael Ballhaus
Zene:
Howard Shore Producer:
Martin Scorsese, Brad Grey, Graham King, Brad Pitt
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson
Mozistart:
november 9., Forgalmazó:
InterCom
Honlap

A 2002-es hongkongi – és utóbb trilógiává dagadt – Szigorúan piszkos ügyek (rendező: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak) helycserés-beépülős zsaru-bűnöző történetét értelmezte újra az első számú gengszterfilm-készítő mester, Martin Scorsese (Aljas utcák, A taxisofőr, Nagymenők, Cape Fear – A Rettegés foka, Casino, New York bandái). Bár számos zsánerrel próbálkozott, nem is érdemtelenül (legutóbb: Aviátor), mégis a bűn és a megváltás az ő igazi világa, „itt” mozog otthonosan.

Szőr került a karburátorba

A terhelt családi gyökerű Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) rendőrügynökként simul az ír maffia fejének, Frank Costellónak (Jack Nicholson) erőszakgépezetébe, míg Frank saját neveltjét, Colin Sullivant (Matt Damon) küldi a közegek akadémiájára, hogy később a rendőri szervezet tagjává, téglájává váljon. A kettős beépülés egy ideig működik, mígnem Billy főnökei (Martin Sheen és Mark Wahlberg), illetve Frank rá nem jönnek, idegen jár közöttük, mondhatni szőr került a karburátorba, amit ők csak nemes egyszerűséggel patkánynak hívnak. És persze a csatornalakó rágcsálóhoz hasonlított lét kikezdi mindkét fiút, Sullivan párkapcsolata csődbe jut, Costigan pedig pszichológusnőhöz jár, történetesen ahhoz (Vera Farmiga), aki riválisa barátnője (és annak magzatának hordozója).

Nicholson parádézik

Socrsese mozija sűrű (kellően rétegzett) és fordulatos, mi például mindig eltévesztettük, ki kit fog lelőni. Teljes értékű film, amiben a konkrét cselekmény mellett ennek a világnak a mélységei (önazonosság, választás jó és rossz között stb.) szintén feltárulnak. Maximálisan támaszkodhatott a remek forgatókönyvre (írója: William Monahan, korábban: Mennyei királyság). A zilált hajú bandafőnök szerepében a jövőre hetven éves filmikon, Jack Nicholson félelmetest parádézik, veséig hatoló ördögi pillantása nyomására bármit bevallanánk vagy elkövetnénk, és úgy beszél hétköznapi bornírtságokról, hogy előző „ügyfele” szétvert agyveleje még ott virít atlétatrikóján, vagy éppen úgy reggelizik, hogy a konkurencia levágott, nejlonba csomagolt kezét vizslatja (érik a negyedik Oscar?). Mellette a kritikusok által gyakorta érthetetlenül alábecsült DiCaprio szintúgy kimagaslót alakít.
Olyan, két és félórás maffiaeposzt láthatunk, hogy egyszer sem pislantunk az óránkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik