Élet-Stílus

Madárinfluenza-szakértő a WHO élén

Margaret Chan kínai szakértőt, a madárinfluenza és a SARS elleni küzdelem alakját választották csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának.

Az 59 éves hongkongi asszony a szükséges kétharmados arányt jócskán meghaladva – a 193 fős testületben 150 szavazattal, ellenszavazat nélkül – lett egy-egy mexikói, japán, spanyol és kuvaiti jelöltet maga mögé utasítva a két évre 3,3 milliárd dollárból gazdálkodó szervezet első embere.

Chan, aki a májusban elhunyt dél-koreai Ri Dzsong Vukot váltja a tisztségbe, január 4-én foglalja el hivatalát, megbízatása 2012 júniusában jár le. Margaret Chan 1997-ben tett szert nemzetközi hírnévre, amikor a hongkongi egészségügyi szervezet vezetőjeként másfél millió szárnyas három napon belüli leöletésével megakadályozta, hogy a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa emberi járványt okozzon.


Chan korábban a WHO szóvivőjeként, majd a főigazgató világméretű járványok megelőzésével foglalkozó képviselőjeként dolgozott. Ő első kínai állampolgár, aki egy jelentős ENSZ-intézmény élére kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik