Élet-Stílus

Kupakmozaik a környezetért

A hazai oktatási intézményekben összegyűjtött műanyag üdítős kupakokból készül jövő tavasszal a világ legnagyobb álló mozaikja, amely az újrahasznosítást, hulladékgazdálkodást hivatott népszerűsíteni.

A szeptember 25-én Székesfehérvárott kezdődött akciósorozat keretében tizenkét vidéki város felsőoktatási intézményeiben, januártól pedig budapesti általános és középiskolákban is gyűjtőládákat helyeznek ki, ahova várják a műanyag üdítős kupakokat – mondta Molnár Gergely, a szervező Felsőfokon a hallgatókért Kht. munkatársa. Az összegyűlt kupakokból 2007. április 22-én a fővárosban a Hősök terén a világ legnagyobb kupakmozaikját rakják ki, amely az újrahasznosítás emblémáját ábrázolja.

Az előző rekordot 2005-ben állították föl: a 2 280 000 kupakból álló mozaikot Németországban rakták ki. A tervek szerint a magyar mozaik 10 millió kupakból áll majd, ami hatalmas mennyiség, de mégis eltörpül amellett, hogy hazánkban a becslések szerint csak ásványvízből évente 900 millió flakon fogy.

Az akciót a főiskolákon, egyetemeken egy kiállítássorozat népszerűsíti, ahol újrahasznosított anyagokból készült termékeket mutatnak be. Látható itt újrahasznosított gumiból készült térkő, hulladékból előállított papírbútor, esőkabát, tojástartó és még egy kerti pad is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik