Élet-Stílus

Pályázat nélküli pénzek a természetvédelemnek

Egy hat miniszter által jegyzett rendeletmódosítás révén a természetvédelem is könnyebben juthat hozzá az uniós támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési pénzekhez.

Az EU strukturális alapjaiból, valamint a kohéziós alapból származó támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési támogatások felhasználásáról – még a múlt évben – hozott együttes rendeletet hat miniszter. A mostani módosítás szintén megengedi, hogy a rendelet mellékletében szereplő intézkedésekre az abban szereplő szervezetek pályáztatás nélkül jussanak támogatáshoz.

A rendelet mindössze annyi megjegyzést tesz, hogy a támogatás megítélését ebben az esetben is meg kell előznie a projektdokumentáció kidolgozásának és értékelésének is. A melléklet egy lényeges változást tartalmaz: kiterjeszti a mentességet a természetvédelemre és a fenntartható árvízvédelemre, továbbá a levegőszennyezés és a zajterhelés mérésére. Kedvezményezettként mindez a nemzeti parkok igazgatóságait, a környezet-, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, önkormányzatokat, valamint a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézetet érinti.

Továbbra is változatlanul szerepel a listán – egyebek közt – a vállalkozói ismeretek fejlesztése, az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek fejlesztése, vagy például a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatása. Az új szabályok november 11-től hatályosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik