Élet-Stílus

Nem okoztak káoszt a biztonsági változások Európa repterein

A várakozásokkal ellentétben általában csak kisebb fennakadásokat okoztak az EU-tagállamok repülőterein a hétfőn életbe lépett új biztonsági szabályok, amelyek alaposan korlátozták a repülőgépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségét, s a biztonsági ellenőrzéseket is egységesítették.

Az intézkedéscsomag annak nyomán született, hogy idén nyáron a brit hatóságok utasszállító gépek felrobbantását célzó merényleteket hiúsítottak meg. A terroristák akcióikat folyékony robbanóanyagokkal akarták végrehajtani, amelyeket kézipoggyászukban vittek volna a fedélzetre.

A korlátozások értelmében az EU területéről, valamint Norvégiából, Svájcból és Izlandról induló utasok hétfőtől legfeljebb 1 deciliteres flakonokat, tubusokat, üvegeket vihettek magukkal a repülőgépek fedélzetére, méghozzá úgy, hogy a különböző folyadékokból (samponok, parfümök, fogkrémek, italok, borotvahabok stb.) összesen 1 liter lehetett náluk, s e termékeket egy átlátszó, lezárható nejlontasakban kellett bemutatniuk az ellenőrzésen. Ez azonban csak a kézipoggyászokra vonatkozott, a feladott csomagokra nem.

A Brüsszelbe eljutott hírek szerint a legnagyobb késéseket Olaszországban okozták a szigorítások, ahol egyes járatok a bonyolultabb ellenőrzés, a csomagok kényszerű átpakolása miatt csak 45 perccel a kitűzött idő után tudtak elindulni.

Franciaországban maximum félórás késések fordultak elő. Az európai légitársaságok szövetsége szerint azonban a legtöbb gép menetrend szerint, vagy csak minimális késéssel indult, s ez a már hetek óta folyó, nagyszabású tájékoztató kampánynak köszönhető.

Sok repülőtéren egyébként bővítették a földi személyzet létszámát, akik tanácsokkal, illetve átlátszó tasakokkal segítették az utasokat. S bár voltak, akik nem értették, ugyan milyen veszélyt jelent a gépek biztonságára a náluk lévő egy-két üveg bor, vagy a tejesdoboz, de azért betartották a szabályokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik