Élet-Stílus

Kollokációs szótárak

Egyáltalán nem újdonság már a hazai piacon sem, de mind a mai napig igen kevés nyelvtanuló használ kollokációs szótárakat, pedig gyenge középfokú szinttől mindenki számára ajánlott lenne.

Mit is jelent maga a szó kollokáció, vegyünk egy gyakorlati magyar példát a könnyebb megértés végett; pl. a ’lámpa’ szóhoz, lévén a magyar az anyanyelvünk, rögtön szinte gondolkodás nélkül rengeteg szót tudunk kötni: álló, közlekedési, búra, jelző; vagy akár kifejezésekbe, szóösszetételekbe is helyezhetjük: pl. piros lámpás ház. Ugyanakkor senkinek nem fordul meg véletlenül sem a fejében, hogy mondjuk lámpa rendőrségről, vagy lámpa tetőről beszéljen.

A kollokációs szótárak szócikkeit vizsgálva az adott szóhoz köthető főnevek, melléknevek, igék, határozószavak és prepozíciók listáját találhatjuk, némelyeket példamondatba is foglalva. Ezen kívül sok ezek közül a szótárak közül feladatokat is tartalmaz a gyakorlást elősegítendő.

Az idegen nyelvek elsajátítása folyamán törekednünk kell, az anyanyelviek számára egyértelműen hibás szókapcsolatoknak az elkerülésére. Mindamellett természetesen a szócikkeket böngészve szókincsünk is gazdagodik, és beszédünk is természetesebbé válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik