Élet-Stílus

Nem lesz ünnepi roham a számítógépeknél

A nagyobb PC-gyártók és elemzői cégek nem számítanak jelentősebb ünnepi rohamra a vásárlók részéről, amit többek között a Windows Vista csúszásával és a laptopakkumulátorok visszahívásával magyaráznak.

A Reuters több gyártót és piackutatót is megszólított egy összeállításában és a vélemények egybecsengenek, legalábbis ami az utolsó negyedévre vonatkozó várakozásokat illeti. A piac szereplői nem szövögetnek rózsaszín álmokat a hirtelen megugró keresletről, és inkább arra számítanak, hogy az eladások stagnálni fognak az ünnepek alatt, ellentétben az eddig megszokottakkal. Erre több jel utal és az elmúlt hónapok eseményei sem javítottak a helyzeten, sőt több tényező is inkább mintha rontott volna a karácsonyi piac esélyein.

Az egyik legfontosabb szempont a Windows Vista csúszása, hiszen a vásárlók számára csak január végén lesz elérhető a Microsoft új operációs rendszere. Túl azon, hogy sokan nem látják értelmét lecserélni a jelenlegi verziókat (emlékezhetünk arra, hogy ez korábban is így volt), a novemberi vagy esetleg decemberi rajt egyértelműen ösztönzőleg hatott volna a kétkedőkre, akik többnyire gépcserére szorulnak, ha ki akarják használni az újításokat. Bár egyes PC-gyártók arra számítanak, hogy a vásárlók egy része már most igyekszik felkészülni (új konfiguráció beszerzésével) a megjelenésre, ehhez a legtöbben nem fűznek nagy reményeket.

A másik tényező az akkumulátorok sorozatos visszahívása, amely a Sonynak „köszönhetően” számos gyártót elért. A Dell volt az első a sorban, majd követte az Apple, a Hitachi, az IBM és a Lenovo, a Fujitsu, valamint a Toshiba is. Csaknem 10 millió példány került vagy kerül vissza a gyártókhoz a közeljövőben, és ha súlyos ellátási zavarok nem is keletkeztek, mindez alaposan megingatta a vásárlók bizalmát. A laptopeladások kétharmada ezúttal az olcsóbb példányoknak lesz köszönhető, vagyis a felhasználók még a tengerentúlon sem kívánnak súlyos összegeket kiadni.

A gyártók árcsökkentésekkel, illetve Vista-kuponokkal készülnek, ez utóbbiak olcsóbb, illetve díjmentes átállást ígérnek a jelenlegi operációs rendszerekről. Kérdés, hogy a kiszemelt rétegek mennyire éreznek kedvet a kuponos megoldáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik