Élet-Stílus

Torlódás várható a reptereken

Hétfőn léptek életbe azok az intézkedések, amelyek az egész Európai Unióban korlátozzák a gépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségét, s egyben az ellenőrzést is szigorítják.

Az intézkedés-csomag annak nyomán született, hogy idén nyáron a brit hatóságok utasszállító gépek felrobbantását célzó merényleteket hiúsítottak meg. A terroristák akcióikat folyékony robbanóanyagokkal akarták végrehajtani, amelyeket kézipoggyászukban vittek volna a fedélzetre.

A korlátozások értelmében az EU területéről, valamint Norvégiából, Svájcból és Izlandról induló utasok hétfőtől legfeljebb 1 deciliteres flakonokat, tubusokat, üvegeket vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére, méghozzá úgy, hogy a különböző folyadékokból – samponok, parfümök, fogkrémek, stb. – összesen 1 liter lehet náluk, s e termékeket egy átlátszó, lezárható nejlontasakban kell bemutatniuk az ellenőrzésen.

A korlátozás egyébként csak a kézipoggyászokra vonatkozik, a feladott, a gépek rakterébe kerülő csomagokra nem. Egyébként a kézipoggyászoknál is lesznek kivételek, így például, ha valakinek orvosi okokból kell az engedélyezettnél több folyadékot magával vinni, s ezt bizonyítani tudja, megteheti, mint ahogy például a kisgyerekek cumisüvegjei, a bébiételek is felvihetők a fedélzetre. Egyben – hiába nagyobbak esetleg 1 deciliternél – az utasok magukkal hozhatják azokat az üvegeket, tubusokat, stb., amelyeket a repülőtéri boltokban vásároltak: de ezeket is lezárt nejlonzacskókban kell tárolniuk.

A folyadékokra vonatkozó korlátozások mellett ezentúl még az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd a repülőtereken a hordozható számítógépeket és más elektronikus eszközöket. Emellett mindenütt bevezetik, hogy az utasnak le kell vennie kabátját, s így kell átmennie a fémdetektoros kapun: ezt a módszert már eddig is követték a legtöbb repülőtéren, de mostantól ez kötelező lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik