Élet-Stílus

Szövetséget köt a Windows és a Suse Linux

admin
admin

2006. 11. 03. 09:28

A Microsoft érdekes húzással új szövetségesre talált, ez pedig nem más, mint a nyílt szoftvereket támogató Novell, illetve annak Suse Linux operációs rendszere. A cél az alternatív szoftverek elérhetővé tétele a Windows platformon.

A Reuters névtelenségét megőrizni kívánó forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a két vállalat megállapodást kötött különböző technológiák kidolgozására. A lépés nagy meglepetés, hiszen az újdonsült partnerek eddig többnyire riválisként néztek szembe egymással, először az irodai szoftverek, majd az operációs rendszerek piacán.

Az egyeztetések eredményéről magyar idő szerint csütörtök estig annyi derült ki, hogy a cél olyan megoldások kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik a Windows és a Suse Linux, illetve az ezen operációs rendszerekre írt programok egyidejű használatát. Lényegében a két szemben álló platform egyfajta keveredéséről van itt szó, amely gyökeres fordulatot jelent a redmondi cég stratégiájában. Amíg ugyanis a nyílt forráskódú Linux és általában az ilyen szoftverek többnyire ellenfélként jöttek számításba a szoftvercég szempontjából, az egyezség révén ezen a területen is előrenyomulhat a Microsoft. A piac reagálását jól jelzi, hogy a Novell részvényeinek árfolyama 19 százalékkal ugrott meg az első hírek hatására.

A megállapodás még egy további szempontból kedvező a Novell szemszögéből. A jól értesültek szerint, a szoftvercég többek között ígéretet tett arra, hogy nem kifogásolja majd szabadalmainak esetleges felhasználását a Suse részeként megjelenő szoftverek esetében. Emlékezhetünk arra, hogy a Novell egy trösztellenes per eredményeként 2004-ben 536 millió dollárt húzott ki a szoftvercég pénztárcájából, az év elején pedig úgy vélte, hogy a Suse beelőzheti a készülő Windows Vistát.

Az első elemzői vélemények a Linux erősödését, felnőtté válását emelik ki, amely a jelek szerint elért arra a pontra, hogy már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A két platform közötti interoperabilitás annak elismerése, hogy a nyílt forráskódú szegmens mainstream piaccá vált.

Az időközben megjelent hivatalos közlemény szerint a vállalatok három fontos területen működnek együtt. Közös fejlesztőközpontban dolgoznak majd a virtualizációs megoldásokon, az egységes webszolgáltatásokon, illetve a különböző dokumentumformátumok (Open XML és OpenDocument) kompatibilitásán. Mindkét cég kölcsönös kifizetésekkel kárpótolja a másikat egymás szabadalmainak a felhasználásáért, és keresni fogják a közös reklámozási felületeket, lehetőségeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.