Élet-Stílus

A magyar tudomány napja

November 3. a magyar tudomány napja: 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára.

Az országgyűlés 2003-ban nyilvánította november 3-át a magyar tudomány ünnepévé. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a szaktárcák, a társadalmi intézmények, a tudományos szervezetek, iskolák, egyetemek közreműködésével novemberben csaknem egyhónapos eseménysorozatot rendez, amely több mint négyszáz programot ölel fel, köztük tudományos konferenciákat, előadásokat, nyílt napokat és kiállításokat. Az országos megnyitó ünnepséget Szegeden tartják, november 6-án.

Az eseménysorozat középpontjában az idén az „Evolúció – Fejlődés – Revolúció” gondolatköre áll, ezáltal a koordinálást végző rendezvénytanács szerint lehetőség nyílik arra, hogy a programok az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a nemzeti emlékezet kérdései köré szerveződjenek. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke az ünnepségsorozat kapcsán az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az utóbbi évtizedben hihetetlenül gyors tudományos fejlődés szemtanúi lehettünk, e változásokról is szó esik a következő hetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik