Élet-Stílus

Az indiaiak a Holdra vágynak

admin
admin

2006. 11. 03. 16:07

Merész tervekkel állt elő az indiai űrhivatal, az ISRO most megjelent közleménye szerint 2020-ig India nem csak embert juttatna az űrbe, de a Hold felszínére is asztronautát küldene.

G. Madhavan Nair az ISRO – az indiai űrügynökség – vezetője szerint egy közelgő indiai űrkutató konferencián bejelentik az ázsiai ország új űrprogramját. A program főbb elemeit vázolva Nair elmondta, hogy India jelenlegi holdkutató programját kiterjesztenék és embert küldenének a Föld kísérőjének felszínére.

A Hold népszerűsége megnőtt

Az oroszok is visszatérnek a Holdra. Oroszország kutatóbázist építene a felszínen, s edzőterepnek használná a Holdat hosszú távú repülési céljaihoz. A nemrégiben sikeresen zárult európai Hold-misszió után az egyik orosz űrhajóépítő vállalat elnöke, Nyikolaj Sevastyanov nyilatkozta, hogy 2011-2012-ben ismét embert küldenek a Holdra. Oroszország azt tervezi, hogy a Soyuz egy korszerűsített verzióját használná az űrhajósok szállítására. A Sevastyanov által említett első űrhajó 2010-ben készülhet el, ha az orosz kormány zöld utat biztosít az új Hold-programnak.

A Hold valóban népszerű lett, mivel számos olyan technikai kísérlet elvégezhető a Földnél lényegesen alacsonyabb – egy hatod – gravitációban, amelyek eredményei például bizonyos ötvözetek létrehozására tudományos áttörésekhez vezethetnek.

Gazdasági motivációk

A mostanában kialakuló űrverseny azonban számos egyéb célja mellett leginkább gazdasági motivációkkal indokolható. A Holdon elvégezhető biológiai és fiziológiai kutatások ugródeszkát jelenthetnek a Mars-utazáshoz is. A csillagászok számára a Hold optimális lehetőséget biztosíthat olyan teleszkópok, rádiótávcsövek elhelyezésére, amelyek méreteik miatt a Földön nem készíthetők el, de kísérőnkön könnyedén felépíthetők lennének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.