Élet-Stílus

Intellipedia: lexikon kémeknek

admin
admin

2006. 11. 02. 15:56

Az amerikai hírszerzés több szervezete egy a Wikipediához hasonló internetes együttműködést tervez, amelynek célja a megszerzett információk zártkörű gyűjtése, felhasználása és internetes megosztása.

A Wikipedia megihlette a hírszerzésre szakosodott szervezeteket. Az Egyesült Államokban egy olyan rendszert szeretnének kifejleszteni, amely az összes biztonsági hivatal munkáját segítené adatokkal, háttér-információkkal. A világ legfejlettebb biztonsági hálózatainak titkos adatait egy olyan rendszerben összegeznék, amely működése leginkább a Wikipediára – azaz a legnagyobb ingyenes online lexikon működésére emlékeztetne.

A hírszerzési adatokat több ügynökség biztosítaná, és az elérése csak speciális kormányzati engedéllyel lenne lehetséges. A tervek szerint a hálózat titkosítása és zárt rendszere miatt a más internetes elérésről az Intellipedia elérhetetlen lenne.

Amerika 16 biztonsági szolgálata, elhárító, hírszerző szolgálatai közös adatbázisba szerveződésétől a tervek szerint a jelenleginél nagyobb hatékonyságot várnak a szakemberek, hiszen az már többször kiderült, hogy a különböző ügynökségek együttműködése néha igencsak akadozó.

A webhely segítséget nyújtana a különböző szituációk helyzetelemzésében, háttérinformációk gyűjtésében, és áttekinthetővé kívánja tenni a különböző ügynökségek egymást is átfedő területeit.

A most tervezett rendszerhez kapcsolódna később Anglia, Kanada és Ausztrália is, az ott megszerzett információk megosztásával hozzájárulva a közös célok eléréséhez.

A leendő „James Bond” adatbázis természetesen részét képezi a világszerte zajló terrorellenes küzdelemnek is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.