Élet-Stílus

Folyadékstop a reptereken

Hétfőtől az Európai Unió valamennyi repülőterén, így Ferihegyen is szigorú biztonsági előírások lépnek életbe, többek között korlátozzák a kézipoggyászban a fedélzetre vihető folyadékokat, krémeket. A fokozottabb ellenőrzés miatt kezdetben érdemes az indulás előtt két órával kiérni a repülőtérre.

November 6-tól egységes biztonsági szabályokat vezetnek be az Európai Unió repülőterein, melyek legfőbb célja, hogy folyékony robbanószerek ne juthassanak fel a repülőgépek fedélzetére. A rendelkezés szerint kézi poggyászban folyadékok, zselék, krémek, habok, stb. maximum 100 milliliteres egyedi kiszerelésű üvegekben, tégelyekben, dobozokban szállíthatók csak, melyeket maximum 1 liter űrtartalmú átlátszó, újrazárható műanyag zacskóba kell helyezni.

Somogyi-Tóth Gábor, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy hétfőtől egy hónapig társaságuk ingyenesen biztosítja az előírt műanyag zacskókat, utána azonban az utasoknak meg kell venniük azt. A 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű szereket a repülőtéren szigorúan elveszik, és megsemmisítik – figyelmeztetett Somogyi-Tóth. Kivételt képezhetnek bizonyos gyógyszerek, diabetikus termékek, bébiételek, de arra fel kell készülni, hogy a biztonsági átvizsgáláskor ezek eredetét, használatuk szükségességét esetleg igazolni kell.

A repülőtéren hétfőtől, a kabáton kívül a zakót, blézert is kötelesek levenni az utasok, melyeket külön átvilágítanak, s ugyanez vár a laptopokra és más elektronikus eszközökre is.

Lezárható tasakba kerül a reptéri boltban vásárolt ital

A beléptetés után ugyanúgy lehet vásárolni, mint korábban. A belső váróban az utasok továbbra is bármilyen folyadékot (italt, parfümöt) vásárolhatnak a repülőtéri boltokban, mennyiségi korlátozás nélkül.

Az EU valamelyik reptéren történő átszállás esetén a vásárolt folyadékokat az utas magával viheti, de csak azzal a feltétellel, hogy a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitja ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt. Ugyanez vonatkozik azon utasokra is, akik egynapos útra mennek és még ugyanazon a napon vissza is érkeznek.


A szigorúbb ellenőrzések miatt a Budapest Airport azt tanácsolja, hogy az indulás előtt két órával érdemes kiérni a repülőtérre.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik