'56
Élet-Stílus

A temetőkben kigyulladtak a gyertyák

Nemcsak a temetőkben hanem a lakások ablakaiban is kigyulladtak a gyertyák, gyászolva a sok elesett fiatalt. Csöndes szomorúsággal hajtott fejet mindenki az elhunytak emléke előtt abban a reményben, hogy a kiontott vér, a súlyos áldozatok meghozzák azt az eredményt.

A temetőkben gyulladtak ki a

gyertyák, hanem a lakások ablakaiban is gyászolva a sok elesett fiatalt. Sok pesti ház udvarán voltak sírhalmok, ahova ideiglenesen temették el a halottakat. Csöndes szomorúsággal hajtott fejet mindenki az elhunytak emléke előtt abban a reményben, hogy a kiontott vér, a súlyos áldozatok meghozzák azt az eredményt, ami a szabad, független, semleges Magyarországot jelenti. A katolikus Mindenszentek, majd a halottak napi megemlékezéseket nagyon élővé és közelivé hozták a most elhunyt hősi halottak emléke.

A rádió jó híreket közölt: biztatóan haladnak előre a tárgyalások. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozik a magyar kérdéssel. A kormány intézkedéseket tesz Budapest lakósságának megfelelő ellátásáról. Azokra a hírekre, amik a vasutasoktól származtak, hogy Csapnál rendkívüli csapatmozgás van, özönlenek be a szovjet szerelvények tankokkal megrakva, nem nagyon figyeltünk oda. Eltöltött bennünket a szabadság részegítő gondolata. A hűvösre fordult idő ellenére Budapesten sütött a nap, a fegyverropogás, harci zaj elnémult és kezdett az élet a rendes kerékvágásába kerülni.

Teherautókat indítottak Bécsbe, hogy a sok összegyűlt segélycsomagokat Budapestre szállítsák. Többen jelentkeztünk kocsikísérőnek itt előnyt jelentett, a nyelvtudás. Az első konvoj november 1.én elindult, azzal ment többek között Farkas Sándor évfolyamtársam, aki Kint is maradt, először Nyugat Németországban majd az Egyesült Államokban. A mi konvojunkat november 2-án indították volna, de félnapos várakozás után közölték, hogy nem indulunk.

November 1–én este Ravasz László püspök rádiószózatot intézett a magyar reformátusokhoz és Pap László, helyzetismertetése tájékoztatta a hallgatókat a Magyar Református Egyház állásfoglalásáról, bejelentette, hogy az egyház lelki és szervezeti újjáépítésére Országos Intézőbizottság alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik