Élet-Stílus

Világháborús károkat okozhat a klímaváltozás

A gazdasági világválsághoz, sőt a világháborúk pusztításához hasonló károkat okozhat a globális felmelegedés – áll az eddigi legátfogóbb, száz évre szóló, Londonban kiadott tudományos és gazdasági jelentésben.

A 700 oldalas összefoglaló, amelyet a brit kormány megbízásából Sir Nicholas Stern, a Világbank volt főközgazdásza állított össze, az első olyan környezeti előrejelzés a világon, amely nem éghajlati szakértők, hanem egy vezető közgazdasági szaktekintély irányításával készült.

Akár 20 százalékos GDP-csökkenés

Sir Nicholas jelentése szerint a „Business as usual” forgatókönyv megvalósulása – vagyis ha a globális károsanyag-kibocsátás 75 százalékáért felelős ipari hatalmak nem tesznek semmit – 2050-ig a globális GDP-érték legalább 5, de akár 20 százalékos visszaesésével is járhat. Ezzel szemben az üvegházhatást okozó szennyező anyagok kibocsátásának hatékony csökkentése a világgazdasági kibocsátást ugyanezen időtávon mindössze 1 százalékkal mérsékelné.

A jelentés szerint az emberi tevékenység jelenleg évente egymillió atmoszférarészenként 2,5 résznyivel gyarapítja a légkörben lévő szén-dioxid-állományt, amely ez idő szerint 430 rész/egymilliónak felel meg. Ha a millió atmoszféra-részecskére jutó szén-dioxid-arányt sikerül 450-nél megállítani, akkor még „50-50 százalék esély van arra”, hogy a globális átlaghőmérséklet kevesebb mint 2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet, és valószínűtlen a három foknál nagyobb hőmérséklet-emelkedés.

20-30 évünk van

Az 550-es szén-dioxid-arány elérése esetén 50-50 százalékos az esély az átlaghőmérséklet 3 fok alatt tartására, és valószínűtlen a 4 foknál nagyobb globális felmelegedés. Az 550-es arány elérése is kockázatos, messze nem annyira kockázatos azonban, mintha a világ a „Business as usual” megközelítést követi. Sir Nicholas szerint a tanulmány azt mutatja, hogy mindenképpen 450–550 között kellene maradni, ugyanakkor ha a világ semmit nem tesz, a millió atmoszféra-részenkénti szén-dioxid-arány 30-35 éven belül eléri az 550-et, az évszázad végére pedig 850 fölé emelkedik.


A jelentés szerint a 450-es arány tartása is már csaknem elérhetetlen, és 550-en, vagy az alatt történő stabilizálásának is az a feltétele, hogy a világ energiatermelő iparának legalább 60 százalékát 2050-ig „dekarbonizálják”, vagyis olyan termelésre állítsák át, amely nem bocsát ki üvegházhatást okozó szennyező anyagokat. Ez most még megvalósítható, 20-30 éves késés esetén azonban ennek esélye is elenyészik, tette hozzá a jelentés összeállítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik